astma wysiłkowa ćwiczenia bezpieczne

Szukam bezpiecznych ćwiczeń przy astmie wysiłkowej u nastolatki, początek jesieni, częste skurcze po WF, chcę plan domowy i rozgrzewkę, macie sprawdzone protokoły?

15 polubień

rozgrzewka 10–15 min, zaczynaj marsz + trucht, oddychaj nosem, wydłużony wydech ustami

Dzięki @majewski, a jak często i jak długo trzymać te interwały, oraz jakie ćwiczenia oddechowe polecasz na co dzień, coś prostego dla domu?

Proponuję protokół: rozgrzewka 12–15 min rampą 4×2 min marsz/trucht, oddychanie przeponowe + zwolniony wydech przez zasznurowane usta; ACBT 3 cykle; IMT z progiem 30% MIP 5×6 oddechów, 5 dni/tydz.; monitoruj PEF/FEV1 przed/po, spadek >10% przerywamy; skala Borga duszności 3–4; po konsultacji SABA 15 min przed; chłodzenie 10 min, pozycje rozluźniające, test terenowy 6MWT co 4 tygodnie.

1 polubienie

Pływanie na luzie z przerwami działało u mojej, chlor czasem drażni, więc wybieramy basen z ozonem i spokojne tlenowe tempo.

1 polubienie

spoko, tylko nie ciśnij od razu, zaczynaj na 60% tętna max i wydłużaj co tydzień

2 polubienia

Uważajcie na zimne powietrze, jesienią maska buff pomaga i nosem wdech, serio

Na treningu biegowym rób 1:2 wdech:wydech, wydech przez przymknięte usta 4–6 s, interwały 3×4 min łatwo + 2 min marsz, kontrola mowy.

u mnie najlepiej rower stacjonarny, bez przeciągów, okno zamknięte i nawadnianie ciepłą wodą

2 polubienia

Zróbcie dzienniczek PEF rano/po wysiłku przez 2 tyg., zobaczycie wzorzec zwężeń; do tego edukacja kaszlu i ACBT po epizodzie skurczu.

1 polubienie

czy zawsze puff przed treningiem, czy tylko jak wieje i jest zimno

2 polubienia

to lekarz ustala plan, my pilnujemy rozgrzewki i technik oddechowych, nie odwrotnie

W gabinecie robimy prosty test terenowy: 8 min truchtu, FEV1/PEF przed i 5–10 min po, spadek ≥10% sugeruje skurcz wysiłkowy; wtedy ćwiczenia tlenowe interwałowe + IMT, edukacja wydechu przez usta i kontrola tempa rozmową.

Rozgrzewka z elementami mobilizacji klatki: otwarcia w leżeniu na boku, stretch mięśni piersiowych, 90/90 oddychanie przeponą 2×10 oddechów, potem dopiero kardio niskiej intensywności.

1 polubienie

na WF niech nie robi testu Coopera na zimnie, nauczyciele serio przesadzają

W domu gumy oporowe w seriach 3×12, tempo mówione, między seriami ACBT lub 1 min pursed-lips, to uspokaja rytm i zapobiega panice.

Nie przesadzajmy z gadżetami, progi IMT dopiero po nauce oddechu podstaw, inaczej chaos

3 polubienia

u mnie pacjenci dobrze reagują na spacer pod górke, 3–4 krótkie podejścia, pilnować nosa i długiego wydechu, bez ścigania się z czasem

1 polubienie

Dorzuciłbym trening w strefie 1–2 HRR, 20–30 min, przerwy gdy Borg >4, a po treningu pozycje ze skłonem do przodu i spokojny wydech.

Update: spróbowaliśmy rozgrzewki i ACBT, @clinicpro1973, PEF spadek max 8%, @nowakowska basen ozon OK, zimno pogarsza, zostajemy przy interwałach marsz/trucht i ćwiczeniach IMT.