Hej, chcę zacząć przygodę z badaniami w fizjo, ale czuję się zagubiona: skąd brać temat, jak ogarnąć etykę, narzędzia pomiarowe i statystykę, gdzie publikować w PL? Może macie checklistę krok po kroku dla totalnie początkującej
Zacznij od pytania PICO, zrób szybki scoping w PubMed/Cochrane, sprawdź czy luka istnieje, potem mały pilotaż i prerejestracja na OSF, promotor lub metodolog bardzo pomoże
dzięki @mariuszdudek, jak ogarnąć komisję bioetyczną przy prywatnym gabinecie i małej próbie
Na start zrób pilotaż bólu krzyża: kryteria 18–65 lat, NRS 3–7, testy ODI, NPRS/VAS, PSFS, funkcja TUG i 5xSTS, SLR i PAIVMs; interwencja np. McKenzie vs edukacja bólowa, 2x/tydz 4 tyg; randomizacja prostą tabelą, oceniający zaślepiony; analiza G*Power, Shapiro–Wilk, t/Mann–Whitney, ICC test–retest, SEM i MDC; protokół CONSORT+TIDieR, REDCap, zgody bioetyczne i RODO, follow‑up 4 i 12 tygodni
ja zaczynałam od przeglądu narracyjnego i serio, recenzenci mnie zjedli, lepiej PRISMA
Nie pchaj się od razu w RCT na 100 osób, zrób case series n=10 z Mulligan NAGs/SNAGs na odcinku szyjnym, STROBE do raportu, goniometria CROM, zdjęcia w tej samej projekcji, kontrola bólu VAS co sesję, opis domowego programu
zrób ankietę google i już
Ankieta tylko gdy masz walidowany kwestionariusz; do kończyny górnej DASH, do kończyny dolnej LEFS, wersje PL i licencje; zbieraj w REDCap zamiast Google; pilnuj RODO; Mendeley/Zotero do bibliografii, Rayyan do selekcji, styl Vancouver i menedżer cytowań
Dzięki @katarzyna64, OSF mnie przekonuje; jeśli jestem bez afiliacji, jaka komisja przyjmie wniosek i czy do pilotażu potrzebny jest nadzór lekarza, czy wystarczy konsultacja i procedury bezpieczeństwa
Możesz złożyć wniosek do niezależnej komisji bioetycznej (np. przy izbach lekarskich lub fundacjach), zwykle ocenią pilotaż; koszt 500–1500 zł; potrzebny protokół, świadoma zgoda, klauzula RODO, procedura AE/SAE, rejestr zdarzeń, OC mile widziane
Do analizy dla pilotażu użyj Jamovi/JASP, sprawdź normalność Shapiro–Wilkiem, raportuj efekt Cohen d lub r, przy małych próbach rozważ bootstrap, korelacje Pearson/Spearman, unikaj p-hackingu, trzymaj się protokołu, a dane trzymaj w repozytorium OSF z anonimizacją
trochę offtop, ale gdzie kupujecie elektrody do EMG powierzchniowego w rozsądnej cenie
Dorota, nie ten wątek, ale Ambu w TME są spoko i trzymają; wracając do tematu, prerejestruj plan na OSF i dołącz checklistę TIDieR, recenzenci lubią taką przejrzystość
Skonsultuj kryteria włączenia/wyłączenia: wiek 18–65, ból >3/10, brak operacji w 6 mies., brak czerwonych flag; standaryzuj terapię (czas, techniki, instruktaż domowy), monitoruj adherencję dzienniczkiem, a główne wyniki wybierz z góry i nie zmieniaj
super, dzięki wszystkim, zrobię pilotaż na 10 osobach z ODI, NPRS, TUG i 5xSTS, napiszę protokół i lecę do komisji, będę update’ować wątek jak coś ruszy
Pamiętaj o kalibracji narzędzi (goniometr, dynamometr), szkoleniu oceniających i ślepej ocenie wyników; zrób test–retest po 5–7 dniach, policz ICC, SEM i MDC, a przed publikacją prześlij protokół do kolegi do weryfikacji checklistą CONSORT/TIDieR