Bezpieczne tętno w początkowym etapie po zawale – jak liczyć?

Hej, świeżo po zawale w rodzinie, zaczynamy delikatne spacery i mam zagwozdkę: jak liczyć bezpieczne tętno w pierwszych tygodniach? Smartwatch pokazuje różnie, są beta-blokery. Lepiej trzymać się jakiegoś zakresu czy patrzeć na oddech i samopoczucie?

36 polubień

Na starcie trzymajcie się testu mowy i skali odczuwanego wysiłku: ma być lekko do umiarkowanie, rozmowa możliwa, bez zadyszki czy bólu; przerwa gdy coś niepokoi.

14 polubień

Dzięki @physiopro1993, liczyć tętno w domu ma sens czy lepiej patrzeć na oddech i odczucie?

10 polubień

W fazie wczesnej po zawale nie wyznaczamy klasycznych stref 220-wiek, bo beta-blokery zaniżają puls; bazuj na skali Borg 0–10: celuj 2–3, test rozmowy, obserwuj objawy; w gabinecie robię 6-min marsz z HR/SpO2, w domu spokojny marsz, rozgrzewka i schłodzenie po 5–10 min.

8 polubień

Smartwatche różnie łapią przy niskich zakresach, palce + 15 s x4 bywają pewniejsze.

12 polubień

u mnie po zawale prowadzili na zasadzie mogę mówić pełnymi zdaniami, bez spiny

2 polubienia

Patrzcie też na objawy: zawroty, ucisk w klacie, zimny pot, wyraźna duszność = przerwać; tętno traktuj orientacyjnie, szczególnie przy beta-blokerach.

2 polubienia

ja licze tętno przy nadgarstku, ale serio łatwiej mi iść tak żeby nie sapac

6 polubień

W ośrodku zaczynamy często od krótkich interwałów 1–2 min marszu + 1 min odpoczynku, 10–15 min łącznie, skupienie na oddechu, dzień po wysiłku oceniamy zmęczenie i reakcję.

8 polubień

Mój zegarek przy beta-blokerach zaniża HR o kilka uderzeń, pas piersiowy działa lepiej.

14 polubień

Super, dzięki wszystkim; @rehabilitant_kalisz rozumiem, że 6-min test tylko w gabinecie, a w domu trzymamy się rozmowy i lekkiego wysiłku?

12 polubień

optyczne czujniki na nadgarstku kłamią przy niskim przepływie, nie sugeruj się nimi za mocno

5 polubień

Dla jasności jak prowadzimy 6-minutowy test marszu u kardiologicznych: korytarz z odcinkiem 30 m, przed startem tętno, saturacja i skala wysiłku, w trakcie liczymy okrążenia i obserwujemy objawy, po 6 min zatrzymanie, ponowny pomiar HR/SpO2 i Borg, kryteria przerwania to ból w klatce, zawroty, bladość, SpO2 < 90%; to test tylko w placówce, nie do samodzielnego domowego użycia.

12 polubień

Tak, rozgrzewka i schłodzenie obowiązkowe, tempo rozmowne, bez szarpania.

12 polubień

Zacznijcie od krótkich spacerów, test mowy i luz

15 polubień

Jeśli liczyć puls ręcznie: palce na tętnicy promieniowej, licz 15 s i mnożysz x4; ważniejsze jednak czy da się mówić pełnymi zdaniami i jak mija zmęczenie po 1–2 min.

15 polubień

Na rehabilitacji po zawale startowałem od bardzo spokojnego marszu, prowadzący mówili: ma być komfortowo, puls tylko kontrolnie, ważniejszy oddech; dopiero później dokładniejsze zakresy, zawsze po zgodzie kardiologa.

13 polubień

A ta klasyczna formuła 220-wiek i potem 50–60% nie zadziała tutaj?

15 polubień

Po zawale i na lekach formuły 220-wiek bardzo zawodzą; korzystamy z objawów, skali wysiłku 2–3/10 i testu rozmowy, a pulsu nie gonimy; docelowy plan ustala lekarz/kardiolog z fizjo.

9 polubień

Dołóżcie oddychanie przeponowe w trakcie marszu: wolny wdech nosem, dłuższy spokojny wydech ustami, rytm uspokaja tętno.

6 polubień