ból między łopatkami nasila się przy oddechu

Od kilku dni czuję kłujący ból między łopatkami, mocniej przy głębszym wdechu i ziewaniu. Siedzę sporo przy kompie. Rozgrzewka i rozciąganie mało pomagają. To bardziej po prawej. Czy to może być od mięśni czy coś z żebrem?

34 polubienia

miałam to po długim siedzeniu, pomogła piłeczka pod łopatką i spokojny oddech w boki żeber, 5 minut dziennie. jak boli przy wdechu, nie ciśnij na maksa, raczej delikatnie

10 polubień

Dzięki @monika92, piłeczka daje ulgę, ale czuję jeden punkt przy kręgosłupie jakby zaskakiwało przy głębszym wdechu. Czy to normalne i ile czasu tak rolować dziennie?

4 polubienia

Brzmi jak napięty punkt przy połączeniu żebra z kręgosłupem; zrób test: palcem dociśnij 2–3 cm od kręgosłupa po prawej, porównaj z lewą, czy któreś żebro jest sztywniejsze. Pomaga: piłeczka 30–45 s na miejscu, 3 powtórki, oddech w boki, ręcznik wokół klatki przy wydechu

10 polubień

Jeśli ból nasila się przy oddychaniu i dojdzie duszność, ucisk w klatce, kaszel z krwią – idź do lekarza. Jeśli nie, zwykle to napięte międzyżebrza/plecy od siedzenia. Ciepło, krótki spacer, łagodny wdech w boki często działają

15 polubień

u mnie identyko po sprzątaniu, siadł mi bark i między łopatkami paliło, pomogło rozciąganie na drzwiach i ciepły prysznic

11 polubień

Sprawdziłem to @bodywork: po prawej faktycznie sztywniejsze i czułe. Piłeczka 3x po ~40 s działa, ból przy wdechu mniejszy. Robić to codziennie czy lepiej co drugi dzień?

4 polubienia

Dorzuć prosty test: siedząc prosto, skręć tułów lekko w prawo i weź wdech, potem w lewo – jeśli prawa boli bardziej, to to. Ćwiczenie: 6 oddechów w boki z gumą/ręcznikiem wokół żeber, potem 10 ślizgów ramion po ścianie

14 polubień