hej, co zabrać na pierwszą wizytę u fizjoterapeuty żeby poszło sprawnie dla obu stron, pytam pacjentów i terapeutów, lista must have i nice to have?
Dowód lub skierowanie, opisy badań, wygodne spodenki i koszulka, klapki, ręcznik, woda, elastyczne gumki do włosów
Dzięki @joannawisniewska, a jeśli ktoś ma zdjęcia na płycie, to brać też opisy badań?
ja brałem buty do biegania, bo terapeuta chciał zobaczyć jak stawiam stopę na bieżni, spodenki krótkie i luźna koszulka i skarpetki na zmianę
Zabierz opisy RTG MRI USG jeśli masz, listę leków i alergii, spodenki i top sportowy, bo będziemy robić testy funkcjonalne jak SLR i test Thomasa oraz przysiady i wykroki, do lędźwi przyda się też pas i ręcznik
ja wzięłam ręcznik i wode, serio przydało się, pot lał się strumieniem mega wtedy haha
Proszę nie przynosić samych płyt bez opisów, często nie mamy jak ich odczytać na miejscu, opis lekarza skraca rozmowę i badanie bardzo to pomaga nam
a w ciąży co, mogę iść i co zabrać bezpiecznie
@jablonska tak, weź kartę ciąży, ostatnie badania krwi i moczu, wygodne ubranie, powiedz o dolegliwościach i lekach, ćwiczenia dobierzemy delikatne, bez pozycji na brzuchu
ja zawsze zapominam skarpetek, serio, weźcie zapasowe, nie żartuję plz ludzie
Spisałam w domu pytania i historię bólu, na wizycie było łatwiej i szybciej, polecam taki myk
Jeśli masz blizny po operacji, warto pokazać jak się goją i przynieść zdjęcia, czasem trzeba je delikatnie opracować manualnie na miejscu omówimy
Komplet dokumentów: dowód lub skierowanie, opisy badań i płyty, lista leków i alergii, info o rozruszniku, wygodne spodenki i koszulka, buty sportowe jeśli badamy chód, ręcznik, woda, coś do spięcia włosów, notatka kiedy boli i po czym, ewentualnie film z biegu, przy bólach lędźwi test palcem do podłogi, SLR, a przy biodrze test Thomasa więc ubiór ma znaczenie
nie perfumujcie się mocno, miałam raz reakcje i kręciło mi się w głowie masakra
Jeśli masz choroby przewlekłe lub świeże urazy, zabierz wypisy i ostatnie wyniki, poinformuj o lekach przeciwkrzepliwych, nie smaruj się maściami przed wizytą
Dzięki wszystkim, super lista; @recovery_walbrzych trafiłeś w punkt, dodam jeszcze klapki pod prysznic po treningu i kartkę z listą pytań, resztę mamy na miejscu