ćwiczenia kardio po bypass pomostowanie

Cześć, po bypass pomostowanie 6 tygodni temu, czuję się ok. Jak bezpiecznie wracać do ćwiczeń kardio? marsz, rowerek, tętno, jakie zakresy i progresja? proszę

73 polubienia

Po CABG start w fazie II: marsz 5–10 min 2–3x/d, progres co 2–3 dni; RPE 11–13, HR 50–60% HRR (Karvonen), SpO2 >92%, BP <160/100; IMT 30% MIP 2x15; unikaj dźwigania i ruchów barków >90° przez 6–8 tyg.

7 polubień

Dzięki @healingexpert_lublin, czy lepsza bieżnia czy rower stacjonarny na start? mam puls spoczynkowy 68, beta-bloker, więc steruję bardziej RPE? i jak z nachyleniem?

9 polubień

u mnie po bajpasach zaczynałem od krótkich spacerów bez spiny, 10 min, potem 15, zero schodów na początku, rowerek lekko, tętno nie szalało, nie cisnij

8 polubień

Na beta-blokerze steruj RPE/talk test: mówisz pełnym zdaniem = ok; start od interwałów 1:1 marsz:odpoczynek 5–8 cykli, potem 2:1; bieżnia bez nachylenia, rower z małym oporem; rozgrzewka/chłodzenie po 10 min; kontrolnie 6MWT lub 2‑min step co 2 tygodnie.

3 polubienia

po co te całe testy, idź na spacer i słuchaj organizmu, serio bez spiny

12 polubień

Dzięki @manualexpert_torun, robię dziś 6x1:1 bez nachylenia, spróbuję RPE 12; @sebastian1982 spoko, bez ciśnienia, dam znać jak poszło

4 polubienia

Dodam progi bezpieczeństwa: w pierwszych tygodniach nie przekraczaj spoczynkowe HR +20–30 bpm, ciśnienie podczas wysiłku <170/100, Borg duszność ≤3/10; przerwij przy bólu w klatce, zawrotach, spadku SpO2 <90%; unikaj podparcia na rękach do czasu zrostu mostka.

4 polubienia