czy warto studiować fizjoterapię 2025

Hej, myślę o fizjoterapii od października 2025: jak z pracą, stawkami i sensownymi specjalizacjami w PL, czy warto wchodzić teraz, czy lepiej odpuścić?

117 polubień

Warto, ale idź w kierunki niszowe: neurologia dziecięca, uro-gyn, albo terapia ręki.

3 polubienia

@natalia80 dzięki, a jak z realnymi stawkami na start w mniejszych miastach, kontrakt czy etat?

4 polubienia

Start ok, jeśli robisz konkret: ortopedia sportowa, USG point-of-care, Maitland i McKenzie. Naucz się testów: SLR, ULNT1, Thessaly, test Thomasa. Na stażu prowadź SOAP, rób MWM na skokowym i PA na L5/S1, to robi robotę.

10 polubień

ja bym brał, praca jest spoko i klienci są

6 polubień

Rynek nasycony w dużych miastach, ale domówki i prywatne placówki wciąż szukają, szczególnie ktoś z driving license i gotowością do weekendów, stawki rosną powoli.

14 polubień

Zrób od razu kurs terapii blizn i uroginekologii, grafiki pełne wszędzie po porodach.

15 polubień

Idź w kierunek kręgosłup + bóle przewlekłe: segmentalne manipulacje HVLA, stabilizacja wg DNS, edukacja bólu. Naucz pacjenta dead bug i hip hinge, monitoruj ODI i NPRS, efekty przychodzą, ale to nie sprint.

13 polubień

Uważaj na bezpłatne staże, nie dawaj się wykorzystywać, ucz się sprzedaży pakietów.

12 polubień

Warto, jeśli myślisz procesowo: wywiad wg ICF, cel SMART, baseline testy: SLR z kątomierzem, Y-Balance, TUG, 5xSTS, dynamometr chwytu. Protokół: edukacja obciążenia, graded exposure, Maitland GIII/IV tam gdzie wskazane, terapia tkanek wg FRSc, monitoruj MCID i SFMA, planuj progresję RPE, dokumentuj ZRM i efekty tygodniowo.

6 polubień

ja skończyłam w 2023 i nie żałuję ani dnia

6 polubień

Publiczne etaty słabe finansowo, ale kontrakt w prywatnym z prowizją 40–50% już daje radę, tylko zapełnij grafik socialami i poleceniami od lekarzy.

9 polubień

Nie zakochuj się w technikach, mierz efekty i rozmawiaj po ludzku z pacjentem.

1 polubienie

W uczelniach dużo teorii, prawdziwe umiejętności łap na wolontariatach sportowych, półmaratony, kluby, tam docenisz taping, szybkie badanie i komunikację w stresie.

12 polubień

Po 40 też można zacząć, ważna kondycja i kręgosłup własny i cierpliwość.

11 polubień

ja mam gabinet na wsi, ludzie przychodzą z barkiem, łokciem, kolanem, robie USG, suche igły i ćwiczenia, nie narzekam, ale papierologia i ZUS wkurza, ucz się biznesu też od początku

10 polubień

Z perspektywy szpitala: mało etatów, duża rotacja, młodzi uciekają prywatnie za stawką.

14 polubień

Ucz się komunikacji z lekarzami, to oni często przysyłają pacjentów, proste raporty po wizycie robią robotę, mail i dwie liczby testów.

13 polubień

Na studiach pilnuj anatomii palpacyjnej, bez tego techniki nie działają tak jak trzeba.

7 polubień

Jeśli angielski dobry, rozważ UK/Irlandię po 2 latach doświadczenia, HPCP, band 5/6, rotacje neuro/MSK/cardiac. U nas też ok, ale warto mieć opcję wyjazdu i zbierać certyfikaty akredytowane i referencje kliniczne

8 polubień