domowe ćwiczenia vs profesjonalna terapia

Hej, co myślicie o domowych ćwiczeniach vs profesjonalna terapia przy bólu lędźwi? Budżet mam ograniczony, ale nie chcę sobie zaszkodzić. Jak to mądrze połączyć?

56 polubień

Domowe ćwiczenia działają świetnie po dobrej diagnostyce. Najpierw ocena: testy McKenzie z ruchem powtarzanym, SLR/SLUMP dla nerwów, palpacja stawów międzywyrostkowych. Jeśli centralizacja przy wyprostach – kontynuuj; jeśli peryferyzacja – stop. W gabinecie często mobilizacje Maitlanda + edukacja bólu

13 polubień

dzięki @physiopro1987, mam ból po prawej, czasem do poślada, bez drętwień; robię McGill. próbować wyprosty w leżeniu 10x czy lepiej poczekać na pełną ocenę, bo trochę się boję

8 polubień

jak zaczyna palić po wyprostach, przestań, nie kombinuj w domu, serio

7 polubień

Jeśli lędźwie: zacznij od press-upów McKenzie 3x10 co 2–3 h, obserwuj centralizację. Brak poprawy → nie forsuj. W gabinecie: SNAGs/Mulligan na L4-L5, trening zgięcia biodrowego (hip hinge), McGill Big Three, edukacja higieny porannej. Nerve glides tylko bez nasilenia objawów

9 polubień

@manualna dzięki, spróbuję 3x10 dziś, dam znać jak z centralizacją, rano ograniczę zgięcia

11 polubień