Jak oceniacie zastosowanie modelu FDM w gabinecie, szczególnie przy bólach kolana i skręceniach stawu skokowego? Interesują mnie wasze protokoły, wskazania, przeciwwskazania oraz szkolenia warte uwagi, plus przykłady przypadków i jak dokumentujecie efekty terapii
U mnie FDM działa przy ITBS i bolesnym barku, ale wymaga dobrego mapowania bólu
@fitness_pain84 dzięki, robisz klasyczne triggerbandy na pasmo czy bardziej continuum przy nasadach? Jak długo trzyma się efekt po pierwszej wizycie u biegaczy z ITBS
Przy ITBS zaczynam od pain mapping, potem TB wzdłuż bocznej taśmy udowej krótkim, celowanym pociągnięciem i flick, następnie CD punktowo przy nadkłykciu bocznym, na końcu rolling test kontrolny i dynamiczne przysiady jako reassessment funkcjonalny
FDM bywa przereklamowane, bez solidnej diagnostyki różnicowej łatwo przestrzelić i maskować objawy
W skręceniu I stopnia skokowego: najpierw CD na przyczepach ATFL i CFL kompresją palca, potem TB wzdłuż retinaculum, jeśli FD to szybkie zgięcie z przeciwoporem, reassessment: dorsiflexion lunge test i bieg w miejscu 30 sekund
u mnie działa na szyje, zbija napięcie szybko
Miałem kolarza z bólem bocznym kolana, TB wzdłuż pasma i CD przy Gerdym, po 2 sesjach test przysiad bez bólu, powrót do treningu po tygodniu
po ile teraz stoją szkolenia FDM, bo widzę kosmos na stronach organizatorów
Ocena zawsze od gestykulacji Pacjenta, potem palpacja pasm bólowych i punktów przejścia tkanek dla CD, TB szybkim traction i recoil wzdłuż linii bólu, dokumentacja: body map, VAS przed i po, wideo z testem funkcjonalnym
serio aż tak to działa? brzmi jak magia
Łącze FDM z IASTM, najpierw TB ręcznie, potem delikatne narzędzia na resztki napięcia, pacjenci mówią o szybkim uldze i mniejszej sztywności po wysiłku
jakie przeciwwskazania macie w praktyce, zwłaszcza u osób na antykoagulantach i po świeżych urazach
Unikam agresywnego TB przy ostrym stanie, przy antykoagulantach delikatniej, monitoruję krwiaki i odczyn skórny
Skręcenie kostki z dodatnim anterior drawer: zwykle CD na ATFL przy kostce bocznej, kompresja 3×5 sekund, następnie TB na retinaculum, reassessment: dorsiflexion lunge w centymetrach i single leg hop bez bólu, dokumentuję procent zmiany VAS
Nie kupuję FDM, placebo plus mocny chwyt i tyle
Pacjenci lubią konkret, pokazuję body map przed i po, jeśli ból migruje po TB, wyjaśniam zjawisko shifting pain, zwykle po 2 wizytach stabilizuje się
Jak opisujecie FDM w dokumentacji, używacie kodów ICD czy własnych skrótów i skali VAS
Wpisuję typ dystorsji w opisie wizyty, body map jako załącznik, VAS i PSFS, testy funkcjonalne wideo, przy ATFL dodaję CD ATFL lat, przy TB numer segmentu, to ułatwia audyt i ciągłość terapii
@reliefexpert_chorzow dzięki za rozpisanie, też widzę CD na ATFL najczęściej, macie tipy gdy ból przeskakuje po TB na sąsiednie pasma, robić dodatkowy glide czy odpuścić