FDM model dysfunkcji fascjalnej

Jak oceniacie zastosowanie modelu FDM w gabinecie, szczególnie przy bólach kolana i skręceniach stawu skokowego? Interesują mnie wasze protokoły, wskazania, przeciwwskazania oraz szkolenia warte uwagi, plus przykłady przypadków i jak dokumentujecie efekty terapii

145 polubień

U mnie FDM działa przy ITBS i bolesnym barku, ale wymaga dobrego mapowania bólu

1 polubienie

@fitness_pain84 dzięki, robisz klasyczne triggerbandy na pasmo czy bardziej continuum przy nasadach? Jak długo trzyma się efekt po pierwszej wizycie u biegaczy z ITBS

1 polubienie

Przy ITBS zaczynam od pain mapping, potem TB wzdłuż bocznej taśmy udowej krótkim, celowanym pociągnięciem i flick, następnie CD punktowo przy nadkłykciu bocznym, na końcu rolling test kontrolny i dynamiczne przysiady jako reassessment funkcjonalny

1 polubienie

FDM bywa przereklamowane, bez solidnej diagnostyki różnicowej łatwo przestrzelić i maskować objawy

1 polubienie

W skręceniu I stopnia skokowego: najpierw CD na przyczepach ATFL i CFL kompresją palca, potem TB wzdłuż retinaculum, jeśli FD to szybkie zgięcie z przeciwoporem, reassessment: dorsiflexion lunge test i bieg w miejscu 30 sekund

10 polubień

u mnie działa na szyje, zbija napięcie szybko

7 polubień

Miałem kolarza z bólem bocznym kolana, TB wzdłuż pasma i CD przy Gerdym, po 2 sesjach test przysiad bez bólu, powrót do treningu po tygodniu

13 polubień

po ile teraz stoją szkolenia FDM, bo widzę kosmos na stronach organizatorów

4 polubienia

Ocena zawsze od gestykulacji Pacjenta, potem palpacja pasm bólowych i punktów przejścia tkanek dla CD, TB szybkim traction i recoil wzdłuż linii bólu, dokumentacja: body map, VAS przed i po, wideo z testem funkcjonalnym

5 polubień

serio aż tak to działa? brzmi jak magia

11 polubień

Łącze FDM z IASTM, najpierw TB ręcznie, potem delikatne narzędzia na resztki napięcia, pacjenci mówią o szybkim uldze i mniejszej sztywności po wysiłku

7 polubień

jakie przeciwwskazania macie w praktyce, zwłaszcza u osób na antykoagulantach i po świeżych urazach

8 polubień

Unikam agresywnego TB przy ostrym stanie, przy antykoagulantach delikatniej, monitoruję krwiaki i odczyn skórny

15 polubień

Skręcenie kostki z dodatnim anterior drawer: zwykle CD na ATFL przy kostce bocznej, kompresja 3×5 sekund, następnie TB na retinaculum, reassessment: dorsiflexion lunge w centymetrach i single leg hop bez bólu, dokumentuję procent zmiany VAS

4 polubienia

Nie kupuję FDM, placebo plus mocny chwyt i tyle

15 polubień

Pacjenci lubią konkret, pokazuję body map przed i po, jeśli ból migruje po TB, wyjaśniam zjawisko shifting pain, zwykle po 2 wizytach stabilizuje się

3 polubienia

Jak opisujecie FDM w dokumentacji, używacie kodów ICD czy własnych skrótów i skali VAS

12 polubień

Wpisuję typ dystorsji w opisie wizyty, body map jako załącznik, VAS i PSFS, testy funkcjonalne wideo, przy ATFL dodaję CD ATFL lat, przy TB numer segmentu, to ułatwia audyt i ciągłość terapii

6 polubień

@reliefexpert_chorzow dzięki za rozpisanie, też widzę CD na ATFL najczęściej, macie tipy gdy ból przeskakuje po TB na sąsiednie pasma, robić dodatkowy glide czy odpuścić

13 polubień