fizjoterapia dla seniora - specjalne podejście

Cześć, to pytanie o ćwiczenia dla mojego dziadka 86 lat, jakie podejście, jak często, na co uważać, żeby go nie przeforsować i poprawić równowagę

128 polubień

u mnie pomogły krótkie spacery z przystankami i lekkie przysiady przy krześle, ważne żeby nie bolało i mieć wodę pod ręką

4 polubienia

@michal_1961 dzięki, a jak z oddechem przy tych przysiadach i ile powtórzeń na start, żeby nie przesadzić z intensywnością

2 polubienia

Zacznijcie od testu wstań i idź: wstań z krzesła, przejdź 3 m, wróć, usiądź, zmierz czas; ćwiczenia: wstawanie z krzesła 3x5, wspięcia na palce 3x8, marsz przy blacie 2 min, oddech nosem 4-2-4

3 polubienia

u babci robiły robotę też ćwiczenia dłoni z gąbką i butelka wody jako ciężarek, fajnie działa na codzienne sprawy

8 polubień

Pilnuj stabilnego oparcia, najlepiej krzesło bez kółek i buty z twardą piętą; tempo powoli, licząc do trzech w dół i dwóch w górę, przerwy 1 minuta

12 polubień

uważajcie na dywany, ja się raz potknąłem o brzeg

3 polubienia

Nie przesadzajmy z testami, ważne żeby dziadek chciał wstawać częściej, a nie śrubować czas jak na zawodach, widzę to za często u rodzin

4 polubienia

Dorzuciłabym ćwiczenia równowagi przy blacie kuchennym: stanie na jednej nodze z podparciem po 10 sekund, zmiana strony, i miękki krok pięta palce wzdłuż linii

5 polubień

trochę nie w temacie, ale pamiętajcie o nawodnieniu i oświetleniu korytarza w nocy, to serio zmniejsza ryzyko potknięć

3 polubienia

Jeśli wchodzi ból w skali 5 na 10, przerywacie i skracacie serię, rozgrzewka to 5 minut marszu w miejscu i ruchy ramion, potem dopiero przysiady

15 polubień

u mojego taty super działała muzyka z młodości do rytmu, od razu chętniej ćwiczył, może spróbuj

12 polubień

@fizjo_radom idea z testem spoko, zrobię jutro, jak wyjdzie powyżej 20 sekund to co dalej, zmniejszyć trudność czy zostawić to samo na dłużej

5 polubień

Jeśli to koło 20 s, na razie bez pośpiechu; trzymaj te same ćwiczenia 2 tygodnie, dodaj poręcz na korytarzu i 1 spacer więcej w tygodniu

11 polubień

nie komplikujcie, ważne żeby było regularnie i z uśmiechem, reszta to dodatki

15 polubień

Pamiętaj o dniu odpoczynku po cięższym dniu, seniorzy wolniej wracają do sił, to normalne i nie ma co się spinać

12 polubień

Po ćwiczeniach można delikatnie rozetrzeć łydki i uda olejkiem, 5 minut, poprawia krążenie i mniej ciągnie przy chodzeniu, nie ciśnij mocno bo to nie masaż sportowy

2 polubienia