Hej, jakie macie praktyczne wskazówki przy pracy z seniorami w fizjoterapii geriatrycznej? Interesuje mnie specyfika: bezpieczeństwo, tempo progresji, motywacja, współistniejące choroby, upadki. Jak układacie sesję: rozgrzewka, ćwiczenia siły i równowagi, oddech, cool-down?
U mnie sprawdza się krótkie interwały marszu z asekuracją, ćwiczenia siedź-powstań, przenoszenie ciężaru, dużo cueingu werbalnego. Pilnuję RPE 4–6, uważam na hipotonię ortostatyczną, robię test TUG na start.
@sadowski82 dzięki, TUG robisz z dual-task, czy standard? I jak szybko progresujesz siedź-powstań: serie/powtórzenia?
Standard TUG na wejściu + dual-task (liczenie wstecz) przy wypisie; do tego Berg, 30s Chair Stand, 5xSTS, SPPB. Sesja: rozgrzewka siedząca, potem STS z progresją wysokości, krokowanie nad przeszkodami, hip abdukcja z gumą, trening perturbacji przy poręczy. Dawkowanie 2–3 serie po 8–12, RPE 5–6, przerwy dłuższe. Precautions: osteoporoza, antykoagulanty, neuropatia, zawroty. Oddech tłoczny out, uczę wydechu przy wysiłku.
ja też robię krzesło test 30s i marsz w miejscu
Szczerze, za dużo testów nie pomaga, jak pacjent się boi. Najpierw buduję zaufanie, zaczynam od oddechu, mobilizacji piersiowego i lekkich transferów; stoper wyciągam później, bo inaczej robi się nerwówka.
Dla profilaktyki upadków polecam Otago: 3x tydzień, ćwiczenia równowagi + siła ścięgien, łydki, pośladki; progresja przez zmniejszanie podpory, oczy zamknięte, niestabilne podłoże. Do domu karta z obrazkami, plus krokomierz i cele tygodniowe.
ważne żeby nie pchać intensywności przy świeżych zawrotach, lepiej krótkie serie, częściej.
Dzięki @pro_healing60, a przy osteoporozie omijacie rotacje tułowia czy tylko zgięcie? Zdarza Wam się progresować STS przez podkładki pod pięty, czy raczej krzesło wyższe/niższe?
Przy osteoporozie unikam zgięcia z obciążeniem i rotacji końcowej, ale rotacje w zakresie komfortu ok. STS progresuję wysokością krzesła, podkładki pod pięty tylko chwilowo na ograniczoną mobilność skokowego.
u mnie bezpiecznie: poręcz, pas, dywaniki out
Jeśli masaż, to delikatny, bez intensywnej trakcji szyi, przy antykoagulantach bardzo ostrożnie, monitoruj siniaki.
@janusz1990 super, dzięki za jasne kryteria, będę testować wysokości i komfort zakresu.
ja jako senior lubię jak mówicie prostym językiem i nie spieszycie się
Zawsze badam ortostatyke: leżenie/siedzenie/stanie ciśnienie i tętno, plus test łydki 10x wspięcia. Równowaga: mCTSIB i reakcje obronne przy asekuracji. Daję homework 5xSTS, chodzenie po linii, trening oddechowy z wydłużonym wydechem przez słomkę, zapisujemy RPE.