Fizjoterapia w domu - kiedy lepsza niż gabinet?

Hej, ciekawi mnie kiedy fizjoterapia w domu wychodzi lepiej niż w gabinecie, chodzi mi o praktykę, koszty, dojazdy i skuteczność przy bólu pleców czy po urazach.

88 polubień

Dom ma sens gdy ciężko chodzić po operacji, przy świeżym bólu albo gdy trzeba ogarnąć ergonomię w mieszkaniu; gabinet wygrywa, gdy potrzebne są maszyny, USG czy zespół.

5 polubień

Dzięki @krzysztof90, a przy lędźwiach bez rwy lepiej startować w domu z prostymi ćwiczeniami, czy od razu iść do gabinetu na ocenę i plan?

6 polubień

Na początek w domu sprawdź: skłon palce-podłoga i uniesienie nogi w leżeniu (prosty test nerwu kulszowego), potem 10–12 powtórzeń delikatnych wyprostów w leżeniu na brzuchu, 3 serie dziennie; jeśli ból schodzi do pośladka, kontynuuj, jeśli idzie w nogę, przerwij.

10 polubień

Po udarze dom wygrywa, bo ćwiczymy w realnych warunkach kuchni, łazienki, z rodziną; jak trzeba pionizację i sprzęt, to wtedy gabinet lub oddział dzienny.

8 polubień

Przy świeżych skręceniach kostki dom plus telewizyty: chłodzenie, elewacja, później ćwiczenia propriocepcji na poduszce; w gabinecie dokładamy manual, taping i dokładniejszą ocenę obciążania np. skala bólu 0–10.

9 polubień

Po endoprotezie kolana miałem 2 tygodnie wizyt domowych, bo schody to była masakra; jak tylko mogłem, poszedłem do gabinetu trenować chodzenie po schodach, rowerek i rozciąganie blizny.

4 polubienia

Gabinet ma przewagę diagnostyki: testy siły, bieżnia, czasem EMG, a w domu robimy plan i nawyki; hybryda bywa najlepsza, dwie wizyty w gabinecie, reszta w domu.

7 polubień

u mnie w domu lepiej bo nie mam czasu dojezdzac i stres w poczekalni odpada

8 polubień

A koszty, wychodzi drożej za dojazd do domu czy podobnie?

7 polubień

Zwykle wizyta domowa jest droższa o dojazd i czas, ale oszczędzasz na transporcie i czasie, więc bywa na zero.

9 polubień

Dzięki @rehabilitant, spróbuję dziś tych wyprostów na brzuchu i dam znać; skłon do podłogi zrobię ostrożnie, jak będzie gorzej, wracam do gabinetu.

12 polubień

Na plecy w domu wchodzą mostki, delikatne zrolowania z koca, oddech w brzuch, 2–3 razy dziennie po 10 powtórzeń; sprzęt niepotrzebny, ważna regularność i nieprzekraczanie bólu.

13 polubień

Przykład kolano po ACL: pierwszy tydzień dom, kontrola obrzęku, wyprost na podkładce pod piętą, aktywacja czwórki; w gabinecie mierzymy wyprost i zgięcie goniometrem, uczymy chodzenia o kulach, potem wracasz z planem do domu.

10 polubień