Fizjoterapia w domu - kiedy lepszą opcją?

hej, kiedy według Was fizjoterapia w domu jest lepszą opcją niż w gabinecie, szczególnie przy seniorach, po endoprotezach, udarach, bólach kręgosłupa, albo pediatrii?

14 polubień

u mnie home care głównie gdy pacjent nie dojedzie, świeżo po TKR/THR, po udarze, demencja; trenujemy ADL w realnych warunkach i minimalizujemy ryzyko upadku

2 polubienia

dzięki @zdzislaw1978, jak ogarniasz sprzęt w domu, np. stopnie, taśmy, rotor, czy improwizujesz?

3 polubienia

Dom wybieram przy geriatrii i neuro, bo mogę zrobić TUG, 5xSTS, Berg oraz ocenę ryzyka upadków w realu; trenuję transfer łóżko–krzesło, chód z balkonikiem, schody, po TKR protokół fazowy + kontrola obrzęku i blizny

1 polubienie

wolę gabinet, lepszy stół, kabelki, EMG biofeedback; dom tylko gdy ból ostro ogranicza ruch lub izolacja pooperacyjna, inaczej pacjent korzysta z sali i dynamicznego obciążania

wizyta domowa daje plus: widzę dywany, kable, wysokość WC, ustawienie łóżka i mogę od razu zalecić poręcze, nakładki antypoślizgowe, podwyższenie siedziska

3 polubienia

pracuje sporo domowo z maluchami, elementy NDT Bobath, karmienie, pozycjonowanie; rodzice mniej zestresowani u siebie w domu, lepiej wychodzi instruktaż

@sylwiawojcik super, jak dokumentujesz progres w domu, tylko TUG i 5xSTS czy coś jeszcze?

@marek_1999 poza TUG/5xSTS robię PSFS, mMRC przy oddechowych, goniometrię SFA dla kolana po TKR, NRS bólu, czas prób wchodzenia na 10 schodów, a siłę prostowników mierzę dynamometrem ręcznym; notuję w aplikacji i porównuję tygodniowo

1 polubienie