jak wybrać dobrego fizjoterapeutę

hej, jak wybrać dobrego fizjoterapeutę? boli mnie dół pleców, w necie pełno ofert i sloganów, na co zwracać uwagę i jak nie wpaść w ściemę, polecicie coś?

145 polubień

Najlepiej z polecenia i po pierwszej wizycie oceń, czy dokładnie wypyta o problem, zbada ruch i jasno tłumaczy plan działania, bez wciskania pakietów i cudownych terapii.

2 polubienia

@iwona73 dzięki, a po czym poznam że to sensowne badanie, co powinien zrobić na starcie oprócz rozmowy, jakieś proste testy czy od razu ćwiczenia?

3 polubienia

Na dobrej pierwszej wizycie masz wywiad (praca, sen, wcześniejsze urazy), oglądanie postawy, proste testy funkcjonalne: skłon, przysiad, stanie na jednej nodze, uniesienie prostej nogi na leżąco; badanie czucia i siły, delikatne uciski. Potem jasny cel i 2–4 ćwiczenia domowe, pokazane i nagrane. Techniki, które się sprawdzają przy lędźwiach: terapia manualna, edukacja, stopniowe odciążanie/aktywacja, czasem igłoterapia. Bez obiecywania cudów, progres po 2–3 wizytach.

11 polubień

u mnie działało jak ktoś więcej tłumaczy niż masuje, jeden gość tylko rozgrzał lampą i klepał, meh, drugi zrobił ruchy testowe i dał 3 proste ćwiczenia, po tygodniu mniej bolało

3 polubienia

Sprawdź czy ma aktualne prawo wykonywania zawodu, pracuje na godziny a nie taśmowo, i czy na końcu wizyty dostajesz plan + wskazówki co robić, a czego unikać

6 polubień

Trochę to brzmi jak reklama, patrzcie raczej czy ktoś słucha i nie sprzedaje obietnic typu wyleczę w trzy sesje, normalna robota i cierpliwość działa

2 polubienia

idź z polecenia rodziny albo trenera, mniej ryzyka

3 polubienia

@rehabpro1969 dzięki, te testy bolą czy to raczej spokojne sprawdzanie, trochę się stresuję wizytą

8 polubień

Dobry fizjo wytłumaczy co i po co robi, nie będzie cisnął bólu. Przy lędźwiach często pomaga znalezienie pozycji ulgi, łagodne wyprosty lub zgięcia, stopniowe spacery i nauka bezpiecznego schylania

15 polubień

Uważaj na oferty pakietów z góry, wsadzili mnie w 10 zabiegów prądy i laser, zero efektu, dopiero ćwiczenia i edukacja u innej osoby zrobiły robotę

3 polubienia

dzięki wszystkim, @michalski i @healingactive_pl, zapisuję tipy, pójdę na konsultację i dam znać jak poszło

9 polubień