hej, jak wybrać dobrego fizjoterapeutę? boli mnie dół pleców, w necie pełno ofert i sloganów, na co zwracać uwagę i jak nie wpaść w ściemę, polecicie coś?
Najlepiej z polecenia i po pierwszej wizycie oceń, czy dokładnie wypyta o problem, zbada ruch i jasno tłumaczy plan działania, bez wciskania pakietów i cudownych terapii.
@iwona73 dzięki, a po czym poznam że to sensowne badanie, co powinien zrobić na starcie oprócz rozmowy, jakieś proste testy czy od razu ćwiczenia?
Na dobrej pierwszej wizycie masz wywiad (praca, sen, wcześniejsze urazy), oglądanie postawy, proste testy funkcjonalne: skłon, przysiad, stanie na jednej nodze, uniesienie prostej nogi na leżąco; badanie czucia i siły, delikatne uciski. Potem jasny cel i 2–4 ćwiczenia domowe, pokazane i nagrane. Techniki, które się sprawdzają przy lędźwiach: terapia manualna, edukacja, stopniowe odciążanie/aktywacja, czasem igłoterapia. Bez obiecywania cudów, progres po 2–3 wizytach.
u mnie działało jak ktoś więcej tłumaczy niż masuje, jeden gość tylko rozgrzał lampą i klepał, meh, drugi zrobił ruchy testowe i dał 3 proste ćwiczenia, po tygodniu mniej bolało
Sprawdź czy ma aktualne prawo wykonywania zawodu, pracuje na godziny a nie taśmowo, i czy na końcu wizyty dostajesz plan + wskazówki co robić, a czego unikać
Trochę to brzmi jak reklama, patrzcie raczej czy ktoś słucha i nie sprzedaje obietnic typu wyleczę w trzy sesje, normalna robota i cierpliwość działa
idź z polecenia rodziny albo trenera, mniej ryzyka
@rehabpro1969 dzięki, te testy bolą czy to raczej spokojne sprawdzanie, trochę się stresuję wizytą
Dobry fizjo wytłumaczy co i po co robi, nie będzie cisnął bólu. Przy lędźwiach często pomaga znalezienie pozycji ulgi, łagodne wyprosty lub zgięcia, stopniowe spacery i nauka bezpiecznego schylania
Uważaj na oferty pakietów z góry, wsadzili mnie w 10 zabiegów prądy i laser, zero efektu, dopiero ćwiczenia i edukacja u innej osoby zrobiły robotę
dzięki wszystkim, @michalski i @healingactive_pl, zapisuję tipy, pójdę na konsultację i dam znać jak poszło