Kiedy fizjoterapia nie pomoże - granice możliwości?

Cześć, od jakiego momentu fizjoterapia już nie da rady i trzeba iść do lekarza lub na operację? Ból pleców, drętwieje łydka po dłuższym siedzeniu, trochę się martwię.

139 polubień

Fizjo nie pomoże przy rzeczach wymagających noża lub leków: świeże złamania, zerwania, uciski przez guz, infekcje z gorączką i cięzkim stanem. Wtedy lekarz, potem rehabilitacja.

9 polubień

Dzięki @renatamajewska, a jeśli ból schodzi do stopy i czasem kłuje przy pochylaniu, to dalej próbować ćwiczeń, czy już szybciej do neurologa/ortopedy?

2 polubienia

Jeśli w domu uniesiesz wyprostowaną nogę i ból strzela aż do łydki/stopy, to zwykle drażniony nerw; sprawdź też czy staniesz na palcach i piętach symetrycznie. Gdy drętwieje krocze, problemy z moczem, gorączka lub słabnie stopa – wtedy lekarz pilnie. Jeśli delikatny wyprost w leżeniu zmniejsza objawy, ćwicz to.

7 polubień

u mnie fizjo nie dała rady przy mocnej rwie, dopiero zastrzyk w kręgosłup i chwila spokoju, potem wróciłem do ćwiczeń, nie ma co się zajezdzać jak noga słabnie

3 polubienia

Mnie pomogło pływanie i spacery, lekarz kazał ruszać się delikatnie i było lepiej, ale to nie zawsze to samo co masz.

7 polubień

Sprawdziłem @fizjoterapeuta: nogę uniosę dość nisko i ciągnie do łydki, na piętach gorzej prawą, bez gorączki. Umawiać rezonans, czy najpierw kilka wizyt i ćwiczeń?

12 polubień