kiedy przerwać fizjoterapię - brak poprawy

Macie swoje kryteria kiedy przerywacie terapię przy braku progresu? Pacjent z bólem lędźwi od 8 tygodni, 6 wizyt, edukacja + ćwiczenia domowe, zmiany minimalne (NPRS 6→5). Myślę czy robić przerwę i odesłać na diagnostykę, czy jeszcze zmienić strategię.

130 polubień

Ja bym zrobił pauzę na 2–3 tygodnie i spróbował u innego.

6 polubień

dzięki @jozef84, rozważam pauzę, ale pacjent bardzo chce kontynuować; praca biurowa, bez urazu, ból najsilniejszy rano, po spacerze odpuszcza trochę

12 polubień

Przy takiej prezentacji zrobiłbym re-eval: objawy rano sugerują sztywność, sprawdź repeated movements McKenzie w wyproście i zgięciu, SLR i slump dla nerwów, FABER dla biodra, test PA central/uni na L4–L5. Ustal mierniki: NPRS, czas siedzenia, finger-to-floor. Jeśli po 4–6 sesjach i 2 tygodniach programu domowego nie ma przynajmniej 2 pkt mniej na NPRS albo centralizacji bólu, rób przerwę i skieruj na konsultację, ewentualnie obrazowanie.

6 polubień

u mnie plecy ruszyły dopiero jak zaczęłam więcej spacerów i mniej siedzieć, wcześniej zero efektu

2 polubienia

W takich przypadkach robię 2 tyg trial: deload, izometryki w bezpiecznych zakresach, 10x prone press-up co 2–3 godziny, trening zawiasu biodrowego, spacery. Brak centralizacji czy poprawy tolerancji siedzenia = pauza i konsultacja lekarza pierwszego kontaktu.

4 polubienia

jak po 6 wizytach dalej lipa to zmień gabinet, szkoda kasy

13 polubień

Ja bym nie ucinał od razu, tylko zmienił cel na funkcję i ekspozycję stopniową, mniej miętolki, więcej ruchu, monitor snu i stresu, po 2 tygodniach bez trendu w górę pauza.

6 polubień

A co pacjent dokładnie robi w domu i jak często, czy ból zmienia się po spacerze albo w pracy?

8 polubień

@katarzyna64 robi press-upy 3x dziennie po 10, plank 3x30 s, spacer 20 min, ból rano 6, po ruchu 4, siedzenie 30–40 min i rośnie

15 polubień

Brzmi jak stabilny, mechaniczny wzorzec bez czerwonych flag; ustal z pacjentem 2 tygodnie konkretów: 2–3 ćwiczenia, dziennik bólu, limit siedzenia, checklistę objawów. Kryterium kontynuacji: ≥2 pkt mniej na NPRS lub +10 ODI; jeśli brak, przerwa i konsultacja.

10 polubień

trzymam kciuki, czasem przerwa pomaga bardziej niż kolejna wizyta

12 polubień