Koncepcja Mulligan mobilizacja z ruchem?

czy ktoś z Was stosuje na co dzień Mulligana, mobilizacja z ruchem, i jakie wskazania kontra? kolano, bark, nadgarstek, co najlepiej Wam wychodzi w praktyce

84 polubienia

Stosuję jako dodatek do terapii, zasada zero bólu i retest znaku porównawczego, głównie MWM kolana i SNAG szyjny, plus autoterapia taśmą lub ręcznikiem

6 polubień

@manualna_rzeszow dzięki, masz może tip na ból przy przysiadzie po bieganiu, raczej przyśrodkowy tor ruchu, czy pas biodrowy i lateral glide piszczeli pomoże

1 polubienie

Przy kolanie zacznij od lateral glide piszczeli pasem na poziomie guzowatości, stabilizuj udem, klient robi małe przysiady bez bólu, 6–10 powtórzeń, retest asterisk sign przysiad, kontroluj rotację piszczeli i ślizg, jeśli trzaska łąkotka, zmniejsz zakres albo przerwij

2 polubienia

Nadgarstek przy epicondylitis często łapie radial PA na promieniowej przy chwytaniu, MWM podczas testu ściskania dynamometrem, jeśli ból free i siła rośnie, powtarzam 3 serie po 10

4 polubienia

robiłam kurs, spoko, ale nie wszystko działa, na bark git, szyja różnie

7 polubień

trochę przereklamowane jeśli bez rozkminy, bez lokalizacji dysfunkcji to tylko trik, najpierw ocena osi, ślizgów stawowych, dopiero potem MWM, inaczej efekt krótkotrwały

1 polubienie

Na bóle głowy SNAG C1–C2: chwyt rogiem wyrostka, ślizg dorsal na C2 i rotacja aktywna bez bólu, 6–8 powtórzeń, retest FRT; przedtem wyklucz VBI, RA, niestabilność więzadłową, pacjent dostaje self SNAG paskiem

4 polubienia

U mnie kciuk CMC fajnie reaguje na SNAG w opozycji, ślizg dorsal radial i pacjent potem ćwiczy otwieranie słoika bez bólu, mierzę skala NPRS

10 polubień

@muscle_master_pl super, dopytam o cue dla pacjenta, mówisz żeby szukał kierunku bez bólu i pilnował kolana nad stopą, czy dodajesz oddech

15 polubień

Pas mi się ślizga na spodniach, kreda do rąk pomaga, sorry off

15 polubień

Skokowy: belt MWM z przodu kości skokowej przy wykroku ściennym, 3x10 bez bólu, retest weight bearing lunge test w centymetrach, akceptuję poprawę 2–3 cm jako klinicznie istotną

11 polubień

Dokumentujcie asterisk sign, zakres i VAS przed po, liczbę serii i powtórzeń, oraz autoterapię domową, jeśli pojawia się ból w trakcie ślizgu, zmieniam kierunek albo rezygnuję

8 polubień