czy ktoś z Was stosuje na co dzień Mulligana, mobilizacja z ruchem, i jakie wskazania kontra? kolano, bark, nadgarstek, co najlepiej Wam wychodzi w praktyce
Stosuję jako dodatek do terapii, zasada zero bólu i retest znaku porównawczego, głównie MWM kolana i SNAG szyjny, plus autoterapia taśmą lub ręcznikiem
@manualna_rzeszow dzięki, masz może tip na ból przy przysiadzie po bieganiu, raczej przyśrodkowy tor ruchu, czy pas biodrowy i lateral glide piszczeli pomoże
Przy kolanie zacznij od lateral glide piszczeli pasem na poziomie guzowatości, stabilizuj udem, klient robi małe przysiady bez bólu, 6–10 powtórzeń, retest asterisk sign przysiad, kontroluj rotację piszczeli i ślizg, jeśli trzaska łąkotka, zmniejsz zakres albo przerwij
Nadgarstek przy epicondylitis często łapie radial PA na promieniowej przy chwytaniu, MWM podczas testu ściskania dynamometrem, jeśli ból free i siła rośnie, powtarzam 3 serie po 10
robiłam kurs, spoko, ale nie wszystko działa, na bark git, szyja różnie
trochę przereklamowane jeśli bez rozkminy, bez lokalizacji dysfunkcji to tylko trik, najpierw ocena osi, ślizgów stawowych, dopiero potem MWM, inaczej efekt krótkotrwały
Na bóle głowy SNAG C1–C2: chwyt rogiem wyrostka, ślizg dorsal na C2 i rotacja aktywna bez bólu, 6–8 powtórzeń, retest FRT; przedtem wyklucz VBI, RA, niestabilność więzadłową, pacjent dostaje self SNAG paskiem
U mnie kciuk CMC fajnie reaguje na SNAG w opozycji, ślizg dorsal radial i pacjent potem ćwiczy otwieranie słoika bez bólu, mierzę skala NPRS
@muscle_master_pl super, dopytam o cue dla pacjenta, mówisz żeby szukał kierunku bez bólu i pilnował kolana nad stopą, czy dodajesz oddech
Pas mi się ślizga na spodniach, kreda do rąk pomaga, sorry off
Skokowy: belt MWM z przodu kości skokowej przy wykroku ściennym, 3x10 bez bólu, retest weight bearing lunge test w centymetrach, akceptuję poprawę 2–3 cm jako klinicznie istotną
Dokumentujcie asterisk sign, zakres i VAS przed po, liczbę serii i powtórzeń, oraz autoterapię domową, jeśli pojawia się ból w trakcie ślizgu, zmieniam kierunek albo rezygnuję