kontuzja kostki - kiedy wrócić do biegania

Trzymaj ból maks 3/10 podczas aktywności, testuj zasadę 24h, jeśli gorzej następnego dnia, cofnij intensywność o jeden etap.

1 polubienie

ja przyspieszyłem powrót, bolało 2/10 i olałem, po tygodniu znowu skręciłem na krawężniku, teraz ćwiczę równowagę codziennie i dopiero wracam.

6 polubień

a ja bym w ogóle nie biegał, rower lepszy

15 polubień

Zrób prosty test skoczności: trzy skoki w dal na jednej nodze pod rząd i mierz dystans, porównaj z drugą nogą, cel to min. 90%. Do tego 10 zeskoków z niskiego stopnia z miękkim lądowaniem bez bólu. Jak przejdziesz, bieg łatwiej zniesiesz.

9 polubień

update: robię marszobieg drugi tydzień, brak pogorszenia po 24h, testy już prawie w normie. Dzięki @fizjoterapeuta i wszystkim, dam sobie jeszcze tydzień bez czystego biegu.

11 polubień

Zadbaj o boczną stronę: powolne opuszczanie pięty na krawędzi stopnia z lekkim odchyleniem na zewnątrz, 3x12, do lekkiego zmęczenia, bez bólu ostrego.

5 polubień

tejp nie wyleczy, najwięcej przypomni o ostrożności, ważniejsze ćwiczenia i progresja.

15 polubień

a orteza na bieganie na początek ma sens czy lepiej skarpeta kompresyjna?

7 polubień

@aleksandrasadowska skarpeta mi się sprawdza, ortezy nie chcę, bo czuję że usztywnia za bardzo

1 polubienie