Kontuzja mięśnia naramiennego - powrót!

Hej, po naderwaniu mięśnia naramiennego wracam do biegania i lekkiej siłowni, bark dalej ciągnie przy odwiedzeniu, macie sprawdzone testy i progresję powrotu?

105 polubień

Zacznij od izometrycznych odwiedzeń w neutralu, 4x30s, monitoruj ból do 3/10, sprawdź też test O’Briena i Hawkinsa, nocny ból? drętwienia w strefie pagonu?

14 polubień

Dzięki @recovery_legnica, nocny ból minimalny, mrowienie brak, izometryki robię przy ścianie, przy 60–90 stopniach ciągle pik, jak to progresować w siłowni?

5 polubień

Objawem uszkodzenia naramiennego bywa ból w izometrycznym odwiedzeniu 30–60°, palpacyjnie bolesny brzuśce przedni/środkowy, wyklucz stożek testem Empty Can i rotatory ER/IR, wykonaj Hawkins-Kennedy oraz czucie nad pagonem (nerw pachowy). Progres: izometryki 5x20–30s, potem ekscentryka w scaption do 60°, następnie koncentryka, IASTM + frikcje poprzeczne, taping Y.

7 polubień

miałam to w zeszłym roku, nie szarżuj bo wróci, serio

1 polubienie

Dowoń jeszcze kontrolę łopatki: retrakcja i tyłopochylenie, scaption z gumą lekką, 3x12 bez bólu, unikaj czystego frontu póki impingement dodatni.

7 polubień

Jeśli obrzęk i tkliwość lokalna, fajnie działa deload + krioterapia po treningu 10 min, manualnie lekka trakcja GH i mobilizacja tylnej torebki.

8 polubień

Sprawdź czucie na pagonie i siłę odwiedzenia 0–30°, jeśli zjazd to skanuj nerw pachowy, miałem quadrilateral space u biegacza po siłowni.

15 polubień

ja bym jeszcze dodała taping odciążający, taśma od przyczepów do dystalnych, nie cuduje ale pomaga

11 polubień

Na siłowni zamiast wyciskania nad głowę dawaj landmine press w scaption, ogranicz ROM do bezbolesnego, tempo 3-1-1, 3x8, progres gumą później.

11 polubień

Dorzuciłbym IASTM po bocznej krawędzi naramiennego i delikatne rozluźnianie punktów spustowych, ale bez przesady bo łatwo podrażnić.

14 polubień

Czy USG było? warto ocenić grubość i bliznę, stopień wg I–II–III zmienia timeline powrotu bardzo, bez tego trochę wróżenie z fusów.

4 polubienia

Przy powrocie do biegania zwróć uwagę na pracę ramion, unikaj nadmiernego odwiedzenia w fazie zamachu, czasem bark od tego się zaognia.

1 polubienie

u mnie pomógł prosty test: izometryczne odwiedzenie w różnych kątach przy ścianie, notowałam ból, potem co tydzień +5°, powolutku ale działa

9 polubień

Wyklucz C5: sprawdź odruch bicepsa, czucie boczne ramię, Spurling, jeśli objawy szyjne to bark będzie wtórnie spięty i leczenie lokalne mało skuteczne.

15 polubień

Daj też test bolesnego łuku 60–120°, jeśli dodatni, pracuj pod łukiem, dużo Y/T/W z małym obciążeniem i kontrolą łopatki.

14 polubień

Jak biegać to na starcie skróć dystans o 30–40% i unikaj podbiegów, ramiona luźno, po treningu 5 min izometryki barku w neutralu.

3 polubienia

Szybka uwaga: landmine super, ale pilnuj żeby nie iść w czyste czołówki, trzymać tor w skosie, wtedy naramienny nie dostaje tak mocno.

4 polubienia

jeśli masz ból przy spaniu na boku to zmień poduszkę i podłóż wałek pod ramię, śmieszny tip ale u mnie zmienił noc

14 polubień

Próg bólu trzymaj do 3/10 podczas ćwiczeń, jak rośnie do 5/10 następnego dnia to cofnij obciążenie o 10–20%, zwykła autoregulacja działa.

2 polubienia