bóle przywodziciela uda po meczu, kłuje przy zmianie kierunku, dodatni squeeze 45°, tkliwość przyczepu adductor longus. Macie sprawdzony protokół powrotu i testy kontroli?
Zacznij od izometrii przywodzicieli w neutralu, 5x45s, ból do 3/10 ok, reszta odpoczynek.
Dzięki @sport_tarnow, robisz squeeze w 0°, 45°, 90° do monitoringu, czy tylko 45° wystarczy?
u mnie działa jeszcze tape na przyczep i delikatne rozluźnianie powięzi, serio
Sprawdź też rotację wewnętrzną biodra i kontrolę miednicy, często ograniczenia promują przeciążenie AL. Dodaj dead bug i side plank z odwiedzeniem.
Jeśli ból promieniuje do pachwiny, wyklucz sports hernia, zrób test Gilmore i kaszel prowokacyjny
Nie rób sprintów przez tydzień, serio nie warto
W fazie ostrej chłodzenie 10 min po treningu izometrycznym, potem ciepło przed ćwiczeniami. Nie rozciągaj agresywnie, raczej kontrakcja-relaks delikatnie i z oddechem
Nie kombinuj za dużo, bez diagnostyki obrazowej wróżenie z fusów, USG najpierw, serio
miałam identyczny przypadek u piłkarza U17, 3 tyg progresji Copenhagen i wrócił
Zwróć uwagę na różnicę siły przywodzicieli do odwodzicieli, celuję w stosunek około 0.9. Jeżeli poniżej, dokładam hip adduction z gumą.
Test palpacyjny przyśrodkowej części połączenia ścięgnisto-kostnego często nasila ból bardziej niż brzusiec, co sugeruje uszkodzenie przyczepu. Warto też sprawdzić ból przy resystowanym zgięciu biodra z addukcją, bo czasem to rectus abdominis/aponeuroza.
Kinesio na pachwinę działa u mnie tylko jako przypominajka ruchowa, nie cud, ale ok
Przestańcie wciskać tape jak lekarstwo, robota to obciążenie i progresja, reszta dodatki, tyle
Jeśli masz dostęp do mankietu ciśnieniowego, squeeze na 45° staraj się utrzymać 45–60 mmHg bez bólu jako minimum wejścia dla obu stron porównawczo
uwaga na nawroty, pacjenci wracają za szybko często niestety serio
Ja robię jeszcze progresję biegową: marszobieg 1:1 x10, potem 2:1, w 3 tygodniu wprowadzam zmiany kierunku 45° na trawie, bez kontaktu, sprawdzam ból 24 h później w skali NPRS i dziennik obciążenia
Czy ktoś mierzył siłę adduktorów dyno ręcznym, jakie normy macie, seniorzy amatorzy
Dyno MicroFET: staram się mieć różnicę ≤10% między stronami przy 45°, u amatorów różnie bywa, byle stabilny trend, co tydzień pomiar
Jeśli USG pokaże krwiak, rozważ odbarczenie, ale tylko przy dużym, konsultuj lekarza, najpierw ocena funkcji