kontuzja więzadła krzyżowego przedniego

wczoraj skręt kolana na boisku, podejrzenie ACL, kolano spuchnięte, czekam na rezonans za tydzień, co robić teraz żeby nie pogorszyć i czy warto orteza na start

3 polubienia

Do rezonansu oszczędzaj, chłodzenie 10 15 min kilka razy, elewacja, pełny wyprost priorytet, delikatne quad sets i ślizgi rzepki, kule jeśli utykasz

Dzięki @prostrong_pl, wyprost idzie ciężko, orteza ma sens na tydzień czy odpuścić, a rower stacjonarny lekko bez oporu już ok czy czekać

Jeśli świeże skręcenie i podejrzenie ACL, zrób testy kliniczne u fizjo lekarza po bólu ostrym: Lachmana w 20 30 stopniach, pivot shift, Lever sign, ocena wysięku balotowaniem, różnicuj z MCL i łąkotką przyśrodkową, na start cele to pełny wyprost, SLR bez lag, aktywacja VMO, zamknięty łańcuch mini przysiady 0 45, izo dwugłowe bez bólu, bez biegań i zwrotów

miałam podobnie po nartach, lód i noga w górze, orteza pomagała, najwazniejsze cisnąć wyprost i nie szarpać kolana

Jeśli orteza to ustaw zawias na pełny wyprost i 0 90 zgięcia, używaj krótkoterminowo, ważniejsza kontrola obrzęku i wzorca chodu niż magia szyny

Rozważ prehab do operacji jeśli zerwanie pełne: zakres 0 120, siła czworogłowego 80 procent drugiej, test jednonożnego przysiadu jakościowo, edukacja o kryteriach powrotu do biegu

Nie pchaj otwartych łańcuchów na prostym kącie od razu, jeśli już to 90 40 stopni z kontrolą, monitoruj obrzęk i delayed soreness, dzień wolny gdy kolano marudzi

u mnie po ACL hamstring graft szybko siadły dwójki, warto wpleść nordic w regresji i mosty na jednej nodze, ale bez bólu i bez ucieczek miednicy

jak idziesz o kulach pilnuj żeby nie ciągnąć nogi, lepiej wolniej ale równo, patrz na rytm

Kiedy wracasz do biegu rób najpierw marsz bieg 1 2 min interwały, sprawdź single hop triple hop i crossover hop, LSI minimum 90 przed dynamicznymi zmianami kierunku

Uważaj na artrofibrozę, brak pełnego wyprostu po kilku tygodniach to czerwony alarm, mobilizacje rzepki w kierunku dolnym i tylno zewnętrznym plus pozycje wyprostu kilka razy dziennie

nie kombinuj z youtubem, pacjenci potem robią cuda na kiju, najpierw diagnostyka a potem plan

poczekaj na rezonans i idź do fizjo, u mnie wygrała cierpliwość