Boli mnie zewnętrzna strona łokcia od kilku tygodni, nie gram w tenisa, siedzę przy komputerze i noszę dziecko; co z tym zrobić, jakie ćwiczenia?
Klasyka od myszki i dźwigania; odpuść trochę, zimny okład 10 min, opaska na przedramię, delikatne ściskanie piłeczki, zmień ustawienie biurka.
dzięki @roman_2004, zrobię przerwę i okłady, najbardziej boli przy ściskaniu kubka i podnoszeniu patelni, w nocy też czuć
To tzw. łokieć tenisisty od przeciążenia prostowników nadgarstka; sprawdź testy Cozena, Milla, Maudsleya, ale ważniejsze: stopniowe obciążanie 5x45 s izometrii, potem ekscentryki 3x15 z hantlem/Flexbarem, rozciąganie, rollowanie przedramienia, odnerwianie nerwu promieniowego, ergonomia pracy.
u mnie pomogła opaska i takie wyginanie nadgarstka na gumie, serio
Nie przesadzaj z zimnem, lepsze są izometryczne przytrzymania bólu 5x45s, codziennie, potem zwiększaj.
@uraz_wroclaw dzięki, brzmi skomplikowanie, czy mógłbyś napisać prosto jak zacząć w domu, mam mały hantel i gumę, biurko ogarnę dzisiaj wieczorem
Start: siedząc, łokieć zgięty 90°, przedramię na stole, nadgarstek neutralnie; przytrzymaj nadgarstek uniesiony lekko do góry 5x45 s, ból 3–4/10; potem opuszczaj powoli z ciężarkiem 3x15, tempo 3 sek w dół, wracaj bez obciążenia; 5 dni w tygodniu, dołóż rozciąganie, rolkę i mobilizacje nerwu promieniowego. Po 2 tygodniach zwiększ ciężar minimalnie, pilnuj chwytu bez ściskania, unikaj długiego trzymania myszki.
U mnie przełom dała pionowa myszka i podkładka żelowa pod nadgarstek.
Jaka opaska najlepsza, szeroka czy wąska, macie link
Weź szeroką z regulacją na rzep, zakładaj 3 cm poniżej łokcia.
Zacznij od 2 tygodni spokojnej pracy: krótkie przerwy co godzinę, butelka z lodem 10 min po pracy, ćwiczenia z gumą jak wyżej, bez bólu na maksa, śpij z ręką wygodnie, bez ucisków, unikaj dźwigania dziecka jedną ręką.
Nie pchaj się od razu w zastrzyk sterydowy, działa krótko i wraca; lepiej cierpliwie ćwiczyć, jak trzeba fala uderzeniowa w serii, ale dopiero po kilku tygodniach mądrego obciążania.
Kinesiotaping na przedramię pomagał mi przy pracy w kuchni, odciążało trochę ścięgna realnie.
Sprawdź też szyję i bark, czasem ból z łokcia nasila się, bo cały łańcuch jest spięty; proste ściąganie łopatek i przerwy w siedzeniu robią robotę.
mały update: opaska i izometrie działają, @kinezjolog_bialystok dzięki za rozpiska, flexbar kupiony, zmieniłem myszkę, dziś mniej kłuje przy noszeniu małej, jest nadzieja
Przed robotą rozgrzej nadgarstek gumką 2 min i oddychaj spokojnie, mniej napinasz barki.