Jak wdrażacie medycynę opartą na faktach w gabinecie fizjo? Skąd bierzecie CPG, dawki ćwiczeń, kryteria progresji i mierniki efektów, żeby nie błądzić?
u mnie głównie wytyczne NICE i APTA, plus PubMed alerts, ale czasem pacjent chce tylko masaż i tyle
Dzięki @monika91, macie jakieś gotowe schematy do dokumentacji EBM? Co wpisujecie jako outcome: NPRS, ODI, PSFS, czy coś jeszcze u lędźwi?
U nas standard: ból NPRS, funkcja PSFS i ODI przy lędźwiach, testy: SLR z objawem Lasegue’a, Prone Instability Test, ocena siły dynamometrem ręcznym, czas TUG; interwencje zgodnie z CPG APTA 2021: edukacja, graded activity, MDT, mobilizacje Maitland III–IV, neurodynamika; dawki: 3×/tydz siła 2–3 serie 8–12, edukacja każde spotkanie, progresja po MCID
ja tam robię co działa, papierologia mnie męczy
Polecam RecoScale i goniometr cyfrowy, łatwiej potem porównać wizyty i raportować postęp pacjentowi
W praktyce warto oprzeć decyzje o CPG lędźwi APTA i NICE: segmentacja pacjentów, red flags, edukacja, ćwiczenia z progresją obciążenia, techniki mobilizacji tkanek. Testuj co sesję: PSFS, Biering-Sorensen, SLR, ULNT, notuj MCID i tolerancję bólu.
trochę tego dużo, pacjent chce szybki efekt, nie tabele i skale wszędzie
EBM to też doświadczenie kliniczne i preferencje pacjenta, nie tylko RCT; warto omawiać cele SMART i wspólnie ustalać co jest dla niego ważne.
Super, dzięki @spinesport_pl, jak definiujecie MCID w praktyce przy PSFS i ODI? Ustawiacie z góry minimalną zmianę, czy raczej patrzycie na trend i funkcję?
na kursach często wciskają protokoły, a potem w realu pacjent inny, warto krytycznie filtrować.
Robimy szablon: diagnoza funkcjonalna, hipoteza kliniczna, cele SMART, interwencje z dawką, parametry obiektywne, subiektywne, tolerancja bólu, plan progresji. Efekt raportujemy procentowo z PSFS i różnicą średnią ważoną, sprawdzamy MCID ODI, notujemy adherencję domową.
a macie jakieś polskie źródła, poza tłumaczeniami?
Świetnie sprawdza mi się PSFS i test 30s chair stand u kolan; zapisuję wynik, wprowadzam progresję objętości tygodniowej według zasad ACWR, unikam skoków.
Przy biodrze testuję FADIR, FABER, siłę odwodzicieli dynamometrem; jeśli wrażliwe tkanki, zaczynam od izometryków 30–45 s, 4–5 serii dziennie, progres do koncentryków z monitorowaniem symptomów w skali 0–10 i kontroli zakresu ruchu
Nie demonizujmy RCT, ale case series też wnoszą, zwłaszcza przy rzadkich schorzeniach czy pooperacyjnych ograniczeniach. w realu danych brakuje
Dzięki @michalski, dorzucę PSFS i Sorensen do rutyny; ktoś poleci fajny szablon w polskim? do dokumentacji online
ja używam prostego excela z autofiltrami, pola PSFS/NPRS, ODI, notatki, daty; drukuję podsumowanie dla pacjenta, działa i nie jest przekombinowane, zdjęcie ćwiczeń telefonem