po kawie mam szybki oddech i serce jak młot, normalne czy coś nie halo, 2 espresso rano, 63 lata, lekkie nadciśnienie, ktoś ma podobnie?
U wielu tak działa kofeina: przyspiesza tętno i oddech, zwykle chwilowo; pij wolniej, popij wodą, zjedz wcześniej coś małego i zmierz puls dla porównania.
@jerzy61 mam często 140/90, po kawie puls skacze do 100 i oddech szybszy, po 15 minutach schodzi, woda trochę pomaga, ale czasem mnie niepokoi
Zrób prosty test ortostatyczny w domu: poleż 5 min, licz puls 30 s, wstań i znów 30 s; skok >20 uderzeń to sygnał; spróbuj oddech 4-2-6 przez zaciśnięte wargi 3 min.
spróbuj pół porcji albo słabszej kawy i nie na pusty żołądek, do tego wolniejszy wydech dwa razy dłuższy niż wdech, często wystarcza żeby uspokoić tętno
u mnie po 2 strzałach serducho tańczy, normalka, mniej cukru i git, jak przesadzę to robię długi wydech i wraca
Siedzenie zgarbione po kawie robi płytki oddech, otwórz klatę: ręce za plecy, 10 wolnych wydechów przez usta, barki w dół, zobaczysz że zwalnia
Przy nadciśnieniu lepiej unikać mocnych espresso, sprawdź też leki jeśli bierzesz, kofeina może nasilać kołatania; jeśli pojawia się ból w klatce, idź do lekarza
U niektórych kawa na pusty żołądek podrażnia i daje duszność, zjedz choćby banana i popij wodą z magnezem, często to załatwia sprawę bez kombinacji
Na szybki oddech działa box breathing: wdech 4, zatrzymanie 4, wydech 4, pauza 4, przez 2–3 minuty; licz na głos, skup się na długim wydechu
Zrób próbę: tydzień kawa bezkofeinowa i mierz tętno zegarkiem 5 min po, potem zwykła połowa porcji; porównanie da odpowiedź czy to kofeina czy nawyk
@expertexpert_bytom zrobiłem dziś wolny wydech jak pisałeś i serio uspokoiło, jutro pomierzę ten puls leżąc i po wstaniu, dam znać co wyszło
mnie kawa usypia, dziwny jestem chyba, ale tętno też skacze na chwile
Jeśli kręci się w głowie przy szybkim oddechu, wydychaj dłużej niż wdech, licz 1-2-3-4 na wydechu, przez usta jak przez słomkę, stań prosto, barki w dół
Możesz rozluźnić przestrzenie między żebrami: masaż palcami boków klatki przy wydechu, 5–6 powtórzeń na stronę, zmniejsza napięcie i oddech nie pędzi
też mam 70+ i po mocnej kawie sapie, przeszłam na jedną słabą i bez cukru, serio lepiej, i mniej nerwów w ciągu dnia
To forum fizjo, nie diagnozujemy serca; jak są zawroty, duszność spoczynkowa albo ból, najpierw lekarz, potem eksperymenty z kawą i oddechem, tak będzie bezpieczniej
@baran faktycznie sypałem cukier, spróbuję bez; @manualna zrobię słabszą i po śniadaniu; póki co wydechy przez usta robią robotę, dzięki wszystkim
Prosta zasada: jeśli po kawie puls rośnie >20 względem spoczynku i szybki oddech trwa ponad 20 minut, ogranicz kofeinę, rób 6 oddechów na minutę, a w razie bólu klatki skonsultuj