Hej, mam orzeczenie o niepełnosprawności umiarkowane i pytanie: jak działa refundacja fizjoterapii z NFZ, ile wizyt realnie dostanę, czy potrzebne jakieś kody z orzeczenia i czy przysługuje rehabilitacja domowa?
Refundacja: potrzebne skierowanie od POZ lub specjalisty z rozpoznaniem ICD-10, orzeczenie nie jest wymagane do poradni, bywa kluczowe do fizjoterapii domowej przy znacznie ograniczonej mobilności; standardowo cykl 10 dni zabiegowych (kinezyterapia, terapia manualna, TENS), oceniamy TUG, 6MWT, Berg, Barthel; techniki dobieramy indywidualnie (PNF, McKenzie, Mulligan), pytaj w rejestracji o terminy i kryteria domowych świadczeń NFZ
Dzięki @expertexpert_bytom, czyli na poradnię samo skierowanie starczy, a do domowej muszą widzieć realne ograniczenie, tak? jakie ICD-10 ma znaczenie przy bólu kręgosłupa i niedowładzie stopy po dysku?
u mnie przy umiarkowanym dali tylko poradnie, domowej nie, skierowanie od rodzinnego i czekałam 3 miechy, orzeczenie pani mówiła że nic nie zmienia
Formalnie liczy się skierowanie i stan funkcjonalny, orzeczenie to inna ścieżka świadczeń; do domowej kwalifikujemy jeśli pacjent nie dojeżdża samodzielnie, test TUG powyżej 20-30 s bywa argumentem, dokumentuj też Barthel, do kręgosłupa często M54 rozpoznanie
u mnie NFZ terminy kosmos, skończyło się prywatnie, orzeczenie nic nie dało
W Szczecinie rejestrujemy e-skierowanie, najpierw kwalifikacja fizjoterapeuty, potem plan 10 dni, przy cięższych przypadkach wpisujemy na domową, liczy się opis lekarza i dokumentacja funkcjonalna, z orzeczenia patrzymy głównie na symbol schorzenia
Przy niedowładzie stopy rozważ torowanie PNF D1/D2, ćwiczenia ekscentryczne piszczelowego przedniego, mobilizacje nerwu strzałkowego, edukację ergonomii i McKenzie w wyprostach jeśli koreluje z objawami; NFZ to obejmie w ramach kinezyterapii
Potwierdzam, skierowanie ważniejsze niż orzeczenie, a na domową musieli zobaczyć że nie ogarniam schodów i samych zakupów, po hospitalizacji poszło szybciej
Jeśli masz świeżą dokumentację neurochirurgiczną, dołącz kopię do skierowania, realnie skraca to rozmowę i kwalifikację do domowych wizyt, w poradni i tak dostaniesz standard 5 zabiegów dziennie przez 10 dni
Kręgosłup z opadającą stopą po dysku: poza NFZ rób autoterapię z dziennikiem objawów, w poradni pytaj o ćwiczenia neurodynamiczne i trakcję manualną, odradzam samodzielne manipulacje lędźwi
ja mam umiarkowany za RZS i dali mi basen w pakiecie, ale do domu zero, bo chodzę sama, tak to działa chyba wszędzie
Nie mieszajcie, TUG to tylko przesiew, decyzję o domowych podejmuje świadczeniodawca zgodnie z kontraktem i oceną stanu, a nie magiczne progi, ważny wywiad i ryzyko upadków
Mała rada praktyczna: poproś lekarza o dopisek fizjoterapia domowa i uzasadnienie w skierowaniu, rejestracja szybciej kwalifikuje, a fizjo w domu zrobi instruktaż dla opiekuna
Dzięki @rehabilitant i @clinicmaster67, spróbuję z dopiskiem w skierowaniu i zbiorę TUG plus Barthel, mam M54.5 na papierach, dam znać jak pójdzie zapis
Dołącz też listę leków i ryzyk, NFZ lubi pełny obraz; w terapii łączę aktywacje TA, mostki, ćwiczenia z taśmą na stopę, progresję chodu po linie, monitoruj VAS i ODI co tydzień
U mnie babci przyznali domową po udarze na sporo dni w roku, ale po roku już tylko poradnia, kluczowe było że nie wstawała sama i miała Barthel nisko
W praktyce domowa jest dla łóżkowych i znacznie ograniczonych, pozostałym zalecamy dojazdy, pamiętaj o transporcie sanitarnym gdy lekarz uzasadni, można połączyć z wizytami POZ
trochę off, ale pomocne są zaopatrzenia z refundacją: orteza AFO na stopę opadającą, kod zlecenia od specjalisty, wnioskuj od razu
Jeśli pojawi się ból neuropatyczny, w poradni poproś o TENS do wypożyczenia, bywa dostępny, a w terapii manualnej pracujcie delikatnie na tkankach przykręgosłupowych, bez prowokacji objawów