Prądy interferencyjne vs TENS - różnice!

Słuchajcie, szykuję wymianę aparatu i zastanawiam się nad przewagami prądów interferencyjnych nad TENS w bólu kręgosłupa i kolana; parametry, głębokość, komfort pacjenta, realne efekty, co stawiacie w gabinecie i dlaczego?

82 polubienia

IFC ma nośną ~4 kHz i modulację 0–150 Hz, więc wchodzi głębiej i pacjenci mówią że „łagodniejsze”; TENS bardziej powierzchowny, celowany przeciwbólowo, tani i szybki.

2 polubienia

Dzięki @pawel75, a jak z parametrami startowymi na odcinek lędźwiowy po ostrym epizodzie, wolisz sweep czy stałą częstotliwość i jakie czasy włączenia?

1 polubienie

u mnie IFC lepiej znoszone przy rwie, 4 elektrody na krzyż, 90–130 Hz sweep, 10–15 min, TENS pacjentom często „mrowi za mocno” i uciekają

5 polubień

Różnice praktyczne: IFC to dwie sinusoidy ~4 kHz krzyżowane, tworzą AMF (np. 90–130 Hz) głębiej przez mniejszą impedancję skóry; ustawiam kwadripolarnie przy dużych polach, sweep 10/10 s by ograniczyć akomodację, intensywność do silnego, komfortowego czucia, bez bólu; TENS konwencjonalny 80–100 Hz, PW 80–120 µs, przy bólu przewlekłym czasem 2–4 Hz, PW 200 µs (endorf.), testuję skuteczność algometrią PPDT i skalą NPRS pre/post; przeciwwskazania: rozruszniki, ciąża brzuch/krzyż, uszkodzona skóra, zaburzenia czucia.

2 polubienia

TENS lubię po artroskopii kolana: 80–100 Hz, 100 µs, 20 min, pacjent sam steruje intensywnością.

7 polubień

ja bym nie przesadzał, czasem placebo działa bardziej niż kable, serio

3 polubienia

Na barki z bólem neurogennym: TENS akupunkturowy 2–4 Hz, 200–250 µs, 30 min, moc do rytmicznego skurczu, 1–2x dziennie, działa jeśli pacjent toleruje.

5 polubień

IFC z podciśnieniem super na obrzęki kostki, ale u wrażliwych robią się siniaki, warto zmniejszyć vac do 150–200 mbar.

5 polubień

Dowody naukowe umiarkowane dla TENS, IFC często wypada podobnie do placebo, więc ja nie obiecuję cudów, łączę z ćwiczeniami i edukacją.

2 polubienia

czyli raczej IFC dla komfortu, TENS gdy chcę edukować do domu; @terapia_gliwice pisałeś o sweep 90–130 Hz, a co przy bólach neuropatycznych po dyskopatii, schodzisz niżej?

1 polubienie

Przy neuropatycznych wolę albo TENS 2–10 Hz (endorf.) albo IFC 2–10 Hz z dłuższą sesją 20–25 min; przy alodynii zaczynam bardzo ostrożnie, amplituda tuż poniżej progu dyskomfortu, bez vector scan.

2 polubienia

Nie zapominajcie o uziemieniu i przeglądach, stare aparaty potrafią „szarpać” przez uszkodzone kable, miałem zgłoszenie z pieczeniem skóry.

6 polubień

jak pacjent ma implant kardiowertera albo świeży stymulator, w ogóle nie podpinam prądów, nawet daleko od klatki

W lędźwiach: kwadripolar IFC na skrzyż, AMF 90–100 Hz dla bólu, 10/10 s sweep, 12–15 min, potem ćwiczenia McKenziego, efekty trwalsze.

1 polubienie

TENS do domu z elektrodami 5x5, pokazuję: 80 Hz, 100 µs, moc do przyjemnego mrowienia, 30–40 min w serialu, działa na ostre bóle.

5 polubień

mała uwaga, nie kładźcie elektrod przez okolice zatok szyjnych i przedziału przedniego szyi, pacjent mi raz zbladł i przerwaliśmy od razu

2 polubienia

Porównywał ktoś IFC vs TENS w bólu kolana po bieganiu, bo u mnie zero różnicy, może złe parametry ustawiam

7 polubień

@rafal99 spróbuj IFC 80–100 Hz, 12–15 min, elektrody na skrzyż przez szparę stawową, intensywność do wyraźnego czucia; alternatywnie TENS 80 Hz, 100 µs, elektrody bocznie nad kłykciami, jeśli ból mechaniczny po wysiłku.

2 polubienia

A ja wolę USG i igły na kolano niż prądy, ale jeśli już, to TENS do domu daje pacjentowi poczucie kontroli i mniej telefonów o ból w nocy.

2 polubienia