Cześć, gdzie polecacie odbywać praktykę zawodową jako student fizjo? Waham się między szpitalem a prywatnym gabinetem, zależy mi na realnej pracy z pacjentem ortopedycznym i uczeniu się badań.
Jeśli chcesz ortopedię, celuj w poradnie urazowo-ortopedyczne i gabinety sportowe; duży przepływ pacjentów, nauczysz się wywiadu, dokumentacji i podstaw badania funkcjonalnego, czasem obserwacja USG point-of-care.
@spinesport_pl dzięki, a czy w poradniach pozwalają pracować z pacjentem, czy raczej sama obserwacja? Nie chcę parzyć kawy, tylko uczyć się badania, terapii manualnej i planowania.
na początek idź do przychodni, serio tam masa roboty i nauki, papierologia trochę wkurza ale dasz rade
Jeśli myślisz o neurologii, szukaj oddziału udarowego lub OIOM; nauczysz się pionizacji, asekuracji chodu, podstaw PNF i Bobath, współpracy z pielęgniarką i rodziną pacjenta.
W prywatnych placówkach bywa, że studenta nie dopuszczają do pracy manualnej, więc pytaj o zakres przed podpisaniem; sprawdź też, czy mają zgodę RODO na asystę i dokumentację zdjęciową.
@healthexpert_koszalin super, dzięki; masz jakieś krótkie źródła do odświeżenia tych testów i mobilizacji? może checklisty do wywiadu i badania, żebym nie gubił wątku przy pierwszych pacjentach
spokojnie, najwięcej da ci dobry opiekun, nie sprzęty; patrz czy rozmawia z pacjentem normalnie i tłumaczy co robi, to uczy
Szpital daje przekrój: od profilaktyki przeciwodleżynowej po pionizację; gabinet prywatny szybciej nauczy cię oceny segmentalnej, np. mobilizacje TMT1, ślizgi kaletki podbarkowej, PIR hamstringów, MET dla rotacji miednicy, taping funkcjonalny.
Organizacyjnie: wybierz placówkę z elektroniczną dokumentacją i zespołem skorym do feedbacku; u nas student prowadził część wywiadu i FITT/SMART w planie, to naprawdę rozwija odpowiedzialność.
Jeśli rozważasz Dolny Śląsk, oddziały rehabilitacji w Legnicy i Lubinie dają sporo praktyki przy kinezyterapii grupowej i indywidualnej, plus nauka ergonomii przy transferach, ale mniej pracy manualnej.
@prostrong_pl dzięki, zapytam o RODO i zakres obowiązków; celuję w orto/sport, ale chcę liznąć też neurologii pod OSCE, więc może miks poradnia + szpital będzie ok.
Powodzenia, po każdym dniu spisz co robiłeś i czego nie umiesz, a jutro dopytaj opiekuna; proste, a daje progres