rehabilitacja po angioplastyce wieńcowej

Po angioplastyce wieńcowej, kiedy startować z marszami i ćwiczeniami oddechowymi, jak pilnować tętna na beta-blokerze, i kiedy dorzucić lekkie siłowe oraz rower stacjonarny?

4 polubienia

Zacznij od 3–5 dni spokojnych marszów 2x dziennie po 10–15 min, skala Borga 3–4, tętno raczej pomocniczo; na beta-blokerze jedź wg odczuć i testu rozmowy, rower od 7–10 dnia, siłowe po 2–3 tygodniach, bez wstrzymywania oddechu.

1 polubienie

Dzięki @rehabpro1969, test rozmowy rozumiem że pełne zdania bez zadyszki, a przyspieszanie co parę dni, stopniowo?

Tak, plus 5–10% objętości tygodniowo, monitoruj RPE i ciśnienie, rozgrzewka 10 min i schładzanie obowiązkowo, pracuj przeponą.

u mnie po stencie zaczynałam od klatki schodowej i krótkich spacerków, byle bez spiny, ważne oddychac spokojnie i nie szarżowac

1 polubienie

Standard w I fazie: edukacja i oddech przeponowy + wydłużony wydech przez zasznurowane usta, marsz ciągły 10–20 min przy RPE 3–4; test 6‑minutowego marszu na płaskim korytarzu pozwala wyznaczyć dystans i tempo startowe; z beta-blokerem trzymaj się RPE i talk testu. IMT na Threshold: start 30% MIP, 2 sesje/dzień po 5 serii 6–8 wdechów, progres co tydzień o 5% jeśli bez zawrotów, bez bólu. Siłowe po 2–3 tyg.: 30–40% 1RM górna, 40–60% 1RM dolna, 2–3 serie 10–15 powt., bez Valsalvy, przerwy 60–90 s.

1 polubienie

Trochę dużo teorii, pacjent i tak zrobi połowę, ważne żeby chodził codziennie i pilnował objawów.

2 polubienia

OK, @expertstrong_pl czy MIP mogę oszacować bez spirometru, np. subiektywnie ustawiając opór tak by ostatnie wdechy były trudne RPE 6? @jolanta62 masz rację z konsekwencją.

Jeśli masz dostęp, zgłoś się do ambulatoryjnej rehabilitacji kardiologicznej: monitorowany trening interwałowy 30–40 min, edukacja, kontrola ciśnienia i glikemii, łatwiej dobrać obciążenia bezpiecznie.

ja po by-passach wstałem za szybko i się przejechałem, nie spiesz się, serducho lubi cierpliwość

Ćwicz torako‑przeponowo: w leżeniu ręka na brzuchu, wdech nosem w brzuch, wydech dłuższy ustami 1:2, 5–10 min, 2–3×/d, plus rozciąganie klatki.

Zasady stop: ból w klacie, duszność narastająca, zawroty, bladość, SpO2 < 90% lub spadek > 4 pkt, wzrost ciśnienia > 220/110; wtedy przerwij i odpocznij.

1 polubienie

Plan brzmi sensownie, trzymaj równe tempo i zapisuj dystanse, motywuje.

1 polubienie

Na marsz celuj w 90–110 kroków/min, zaczynaj od 3–4 MET i rośnij o 0,5–1 MET co tydzień, jeśli RPE ≤ 4 i bez dolegliwości.

Dzięki wszystkim, zgłoszę się na rehabilitację i póki co marsze 2x dziennie 15 min, RPE 3–4, oddech przeponowy; @liferelief_pl to mnie przekonało.

dobrze że pytasz przed a nie po, pacjenci często kombinują sami i mamy potem kłopot