hej, ile realnie jest ważne skierowanie na fizjoterapię na NFZ i prywatnie? różne wersje słyszę, ktoś potwierdzi 30 dni na rejestrację czy już bez limitu?
NFZ: masz 30 dni na zarejestrowanie skierowania w konkretnej placówce; potem może leżeć w kolejce, start terapii bywa nawet po kilku miesiącach.
dzięki @recovery_legnica, czyli jak zgłoszę w 2 tygodniu, mogę zacząć nawet za 3 miesiące i wszystko gra?
Dokładnie, domowe też w 30 dni trzeba zarejestrować, a prywatnie standardowo bez skierowania, chyba że ubezpieczyciel wymaga.
u nas nikt tego nie sprawdza, byle było w systemie przed pierwszą wizyta
ja rejestrowałam w 28 dniu, przyjęli bez gadania, więc tak to działa
prywatnie od razu, serio nie marnuj czasu na bieganie po papier
U nas w regulaminie wewnętrznym proszą o dostarczenie oryginału w 14 dni, ale to tylko formalność, ważne by była rejestracja do 30.
miałem przypadek, że pacjent przyszedł po 2 miesiącach bez wcześniejszej rejestracji i NFZ odrzucił, musieliśmy prosić lekarza o nowe skierowanie
tak, ważne: rejestrujcie od razu, a jak termin daleko, wpiszcie preferencje i telefon, czasem ktoś odwoła, wskakujecie szybciej
ok, dzięki @reliefmaster13, to jasne; czyli klucz to zarejestrować w 30 dni, a potem spokojnie czekać na termin
Dla porządku: na skierowaniu powinno być rozpoznanie ICD-10, świadczenie typu zabiegi fizjoterapeutyczne w warunkach ambulatoryjnych, data, pieczątka i podpis, brak tych danych robi zamieszanie.
Jeśli pacjent czeka, daję domowo McKenzie na odcinek lędźwiowy, edukację bólową i autotest SLR rano/wieczorem, zapisuje wynik, przy pierwszej wizycie mamy bazę.
kiedyś była mowa o 14 dniach, ale to dawno, teraz 30 na rejestrację, a i przez IKP działa to sprawniej niż papier
Nie mylcie z AOS, tam bywa inaczej; tu mówimy o fizjo zabiegach NFZ
serio @jaroslaw98? to, że u was nie sprawdzają, nie znaczy że pacjent nie utknie potem w papierach, lepiej trzymać się zasad NFZ
mała podpowiedź: zróbcie od razu ksero skierowania, czasem recepcja zgubi oryginał i jest płacz
potwierdzam 30 dni na rejestrację, reszta według kolejki
Podsumowując: rejestracja do 30 dni, prywatnie bez skierowania, pilnujcie kompletu danych na dokumencie i macie spokój