Sprzęt do diagnostyki mobilność stawów?

Szukam sprawdzonego sprzętu do obiektywnej oceny mobilności stawów w gabinecie prywatnym: goniometr, inklinometr, może coś cyfrowego z zapisem do raportu. Budżet średni, zależy mi na powtarzalności i szybkim pomiarze. Co polecacie i co się realnie sprawdza?

32 polubienia

Na start klasyczny goniometr Baseline z długim ramieniem i bąbelkowy inklinometr do kręgosłupa, do kostki test WB lunge z inklinometrem na piszczeli daje super powtarzalność.

5 polubień

@rafal1973 dzięki, a brać wersję cyfrową czy analog wystarczy, i jaki konkretnie inklinometr do WB lunge polecasz, coś z magnesem czy paskiem na goleń?

6 polubień

Do obiektywizacji mam zestaw: dwa cyfrowe inklinometry Lafayette dla odcinka lędźwiowego i piersiowego, CROM do szyi, oraz goniometr 30 cm do kończyn. Lędźwie mierzę metodą dual inclinometer: czujniki na T12 i S1, zerowanie, zgięcie/wyprost i raportuję różnicę. Skokowy w teście weight bearing lunge: stopa 90°, kolano do ściany, inklinometr na przedniej piszczeli, notuję kąt i dystans od ściany. Dane zapisuję w aplikacji i dołączam do EMR.

11 polubień

u mnie zwykły metalowy goniometr z allegro, tani, nie pęka, mierzy okej, serio wystarcza w codziennej robocie

9 polubień

Jeśli chcesz coś trwalszego, Baseline digital goniometer i J-Tech Commander Inclinometer dobrze się kalibrują i mają eksport PDF. Zwróć uwagę na rozdzielczość 0,1°, blokadę ramion i możliwość zerowania w dowolnej pozycji, to poprawia rzetelność pomiaru.

3 polubienia

apki typu Goniometer Pro czy Clinometer u mnie działają spoko, ale do dokumentacji dla ubezpieczyciela biorę jednak sprzęt z certem, telefon bywa kapryśny co do kąta i kalibracji.

9 polubień

a może najpierw porządny wywiad i testy funkcjonalne, sprzęt później

2 polubienia

CROM do szyi faktycznie robi robotę, do rotacji piersiowej biorę Myrin. W barku notuję Apley i pomiar goniometrem w płaszczyźnie łopatki, zapisuję ER/IR przy 90° ABD dla porównań.

7 polubień

@jaworska dzięki za protokoły, brzmi sensownie; @reliefexpert_chorzow jak z dokładnością Baseline vs J-Tech w praktyce i serwisem w PL, oraz czy CROM ma realną przewagę nad dwoma inklinometrami w odcinku szyjnym?

8 polubień

Do kolana przydaje się KT-1000 albo Rolimeter, masz wtedy twarde milimetry zamiast kąta, pacjenci lubią cyferki, więc może to też opcja przy ocenie mobilności?

11 polubień

@dariusz_1987 KT-1000 i Rolimeter badają niestabilność ACL, nie mobilność; do ROM goniometr, do kręgosłupa dual inklinometry, ewentualnie CROM na szyję, trzymajmy definicje.

4 polubienia