Stół do terapii manualnej - wymiary?

Szukam stołu do terapii manualnej, jakie wymiary się sprawdzają w praktyce, szerokość 60/65/70, długość, zakres wysokości, 2- czy 3-sekcyjny?

18 polubień

Do manualnej najlepiej blat 190–200 cm długości, 65–70 cm szerokości, wysokość regulowana 48–95 cm; do PA wg Maitlanda w T/L ustawiam blat tak, by przy nacisku piętą dłoni łokieć był zgięty ok. 20–30°, do trakcji C0–C2 przydaje się wąska głowica z regulacją i otworem; do ULNT1 i depresji łopatki wygodniej na 60–65 cm; pianka 5–6 cm, twardość średnia; udźwig 200 kg; kółka z hamulcem

Dzięki @healing_manual_pl, bardziej iść w 65 czy 70 przy pacjentach 100+ kg i pracy barku?

1 polubienie

U mnie 195x70, zakres 50–90 cm, 3-sekcje, do barku i biodra super, do lędźwi też daje radę.

Mam 190x65, hydraulika, głowica wąska 30 cm, otwór plus poduszka, do pacjentek po mastektomii węższy blat lepszy przy manualnej pracy łopatki.

2 polubienia

Szerokość 70 bywa wygodna dla pacjenta, ale do MWM na stawie skokowym i mobilizacji żeber wolę 60–65, łatwiej podejść i utrzymać kontakt.

1 polubienie

kurde 55 cm miałem kiedyś i to była męka dla nadgarstków

1 polubienie

Do PA centralnych/UPA w odcinkach Th/L ustawiam blat na wysokość kolca biodrowego przedniego górnego minus ~5 cm, dla technik trakcyjnych LS ustawiam niżej, tak by móc użyć pasów; wąska głowica pomaga przy rotacjach C; szerokość 65 złoty środek.

2 polubienia

Zwróć uwagę na twardość pianki, za miękka utrudnia stabilizację przy mobilizacjach, 40 kg/m³ i 5–6 cm grubości u mnie działa najlepiej.

Przy sportowcach waga bywa duża, 70 cm szerokości i udźwig 200 kg minimum.

2 polubienia

Na terapię blizn i tkanki podskórnej wolę 60–65, ale gdy robisz dłuższy izometryczny stretching biodra pacjentom XXL, 70 bywa bezpieczniej i stabilniej.

Wysokość minimalna jest kluczowa, jeśli masz pacjentów neurologicznych i transfer z wózka, schodziłbym do 46–48 cm i pedał nożny.

1 polubienie

Sprawdź stabilność przy blokadzie kół, tani wózek potrafi pływać przy thrust

2 polubienia

tapicerka w kolorze ciemnym lepiej znosi maści, ale ważniejsze są szwy i łatwe czyszczenie, szerszy blat dłużej schnie po dezynfekcji

2-sekcje wystarczą do manualnej, czy warto dopłacać do 3-sekcji z łamaną głowicą?

2 polubienia

@artur_2004 3-sekcja daje lepsze ustawienie zgięciowe/wyprostne odc. szyjnego i piersiowego, łatwiej też o deload kończyn dolnych przy pracy z powięzią.

Nie patrz tylko na wymiary, sprawdź realny udźwig roboczy i gwarancję siłowników, min. 5 lat, bo części kosztują.

1 polubienie

Dopilnuj, by szczelina między sekcjami nie wpadała pod kolce biodrowe, przy dłuższym PIR biodra pacjent marudzi, lepsza węższa przerwa.

ceny z kosmosu, ale serio nie bierz najtanszego, skrzypi i gibie sie przy PA

2 polubienia

Sterowanie z obu stron blatu to zbawienie, nie musisz obchodzić stołu, nożne listwy lub pilot ręczny po obu stronach.

1 polubienie