Cześć, ktoś podpowie prosty schemat tapingu odciążającego lędźwia, do zrobienia samemu w domu, co i jak przykleić, żeby mniej ciągnęło przy dłuższym siedzeniu?
Szybki schemat: 2 paski I po obu stronach kręgosłupa lędźwi, od talerzy biodrowych do żeber; kotwice bez napięcia, środek 10–15% naciągu, skóra odtłuszczona i sucha, tułów lekko zgięty; dodać poziomy pasek nad talerze dla wsparcia, bez naciągu; sprawdź w skłonie czy nie ciągnie; jeśli ból centralny użyj Y nad kością krzyżową; zdejmuj powoli po ogrzaniu.
@physiopro1987 dzięki, to zgięcie mam zrobić siedząc czy stojąc, i ile trzymać?
mnie pomogło jak przykleiłam trochę niżej niż myślałam, Y nad krzyżową i dwa paski wzdłuż, nie ciągnęło tak przy wstawaniu z krzesła
Jeśli ma odciążać, ustaw miednicę neutralnie i klej w lekkim zgięciu tułowia; dwa I po paraspinalach z 10% napięcia, poziomy pasek nad L4–L5 bez napięcia; sprawdź test z uniesieniem nóg i skłon, ma być lżej.
taśma nie naprawi siedzenia w byle jakiej pozycji, ogarnij fotel
Przed klejeniem golenie jeśli trzeba, przetrzyj skórę alkoholem, ogrzej taśmę w dłoniach, kotwice zawsze bez napięcia, rogi zaokrąglone, wtedy trzyma 3–5 dni bez podwijania.
Mogę z tym normalnie pływać na basenie, czy lepiej odkleić wcześniej po treningu?
@natalia1992 pływać można, ale po basenie osusz bez tarcia i dociśnij rogi, chlor skraca trwałość; @robertkowalski noś 3 dni, zgięcie ustaw na stojąco, lekko ugnij kolana.
U części osób odciążający taping działa tylko chwilowo, dorzuć stabilizację: martwy robak, bird-dog, McGill side plank, 3 serie po 8 spokojnych powtórzeń dziennie; taping wtedy jako przypominajka, nie jako jedyne rozwiązanie.
Dzięki za wszystkie wskazówki, nakleiłem według @physiopro1987 i tipów @masaz_kalisz, faktycznie lżej przy skłonie, dam znać po kilku dniach
u mnie zero efektu, taśma się zwijała i skóra piekła, chyba źle to kleiłem