Hej, czy prywatne ubezpieczenie faktycznie pokrywa fizjoterapię, ile wizyt i czy trzeba mieć skierowanie, ktoś przerabiał temat w Warszawie?
Zależy od umowy: standard to 5–10 wizyt rocznie, często wymagają skierowania od internisty lub ortopedy.
@uraz_rzeszow dzięki, a bez skierowania ktoś przechodził, da się umówić od razu na terapię w placówce partnerskiej?
W Medicover mam pakiet z AXA, fizjo wchodzi bezgotówkowo ale pierwsza telekonsultacja i e-skierowanie wymagane, limity 8 wizyt na uraz i można dokupić kolejne.
Zwróć uwagę na: limit wizyt, czas trwania 30–45 min, współpłatność, czy obejmuje terapię manualną i ćwiczenia, a nie tylko zabiegi prądy/ultradźwięki; na wizycie badam ruch i prosty test uniesienia nogi, żeby ubezpieczyciel nie kwestionował zasadności.
u mnie nic nie zwrócili, papierologia i tyle, szkoda nerwów
Sprawdź OWU, bo czasem refundują tylko masaż klasyczny, a terapia powięziowa już nie, serio różne kwiatki.
Miałam w PZU Zdrowie, rejestracja przez infolinię, dali kod na 6 wizyt, bezpośrednio rozliczone z placówką, bez skierowania bo pielęgniarka przeprowadziła wywiad.
Warta ma opcję bez skierowania, ale tylko przy urazie nagłym, przy przewlekłym bólu kręgosłupa chcieli papier od lekarza.
@monika91 super, to brzmi jak coś dla mnie, szukam w sumie 5–6 wizyt na kręgosłup po pracy przy biurku
Tylko uważaj na czas realizacji, niektóre polisy dają 30 dni od zgłoszenia, jak przekroczysz to przepada.
ja mam signal iduna, trzeba było raz pójść do lekarza rodzinnego po zlecenie i potem 10 wizyt fizjo bez dopłat
Dopytaj o domowe wizyty, niektóre pakiety je obejmują, ale wtedy limit jest mniejszy i dojazd bywa ekstra.
Z perspektywy placówki: ubezpieczyciel często zatwierdza plan 4+4, czyli 4 wizyty i po ocenie kolejne 4, pilnuj, żeby była notatka progresu.
u mnie sprawdziło się nagranie krótkiego filmiku z tym jak chodzę i opis bólu, wysłałam do konsultanta i puszczili bez skierowania
Jeśli laptop-kręgosłup, to pytaj o ćwiczenia do domu i ergonomię w pakiecie, nie tylko zabiegi prąd/laser.
W praktyce najlepsze efekty miałem gdy polisa obejmowała terapię tkanek miękkich i edukację ruchową, do 8 sesji spokojnie starczało.
Trochę off top, ale negocjuj w pracy lepszy pakiet, firmowe polisy mają lepsze limity niż indywidualne.
Mnie zaskoczyli współpłatnością 20 zł za wizytę, małe, ale warto wiedzieć zanim się zapiszesz.
Jak już trafisz, przy bólu lędźwi zwykle robię test skłonu i unoszenia nogi, potem uczę prostego zestawu: oddech przeponą, lekkie napinanie brzucha, 3 ćwiczenia na pośladki; to mieści się w polisach jako terapia + ćwiczenia.