Szybki sprint na boisku, strzał bólu w łydce i charakterystyczne pyknięcie, teraz ból przy chodzeniu na pięcie i wspięciach, lekki krwiak przyśrodkowo. To brzuchaty? Co robić pierwsze 72 h i kiedy próbować wznawiać trucht, macie sprawdzone protokoły?
Brzmi jak naderwanie brzuchatego, pierwsze 48–72 h: kompresja, elewacja, relatywny odpoczynek, bez agresywnego rozciągania. Warto USG, potem wchodzić w izometrię łydki i stopniowe obciążanie w granicy bólu.
@recovery_walbrzych dzięki, kompresja taśmą floss czy zwykły owijacz lepszy? I izometria na palcach przy kolanie wyprostowanym, tak żeby bardziej łapało brzuchatego, czy nie ma aż takiej różnicy?
@aleksandrawlodarczyk Testy: palpacja przyśrodkowej głowy pod kątem defektu i tkliwości, ból przy biernym rozciąganiu w DF z wyprostem kolana, słabość przy oporze PF z kolanem wyprostowanym vs zgiętym (różnicuj z płaszczkowatym). Wyklucz ścięgno Achillesa testem Thompsona. Protokół: 3–5 dni PEACE, potem LOVE, izometria 5×30–45 s, następnie wspięcia bilateralne→jednonóż→z obciążeniem, excentryka, ostrożny powrót do truchtu po bezbólowych 25–30 wspięciach jednonóż.
nie szalej, chłodzenie i bandaż elastyczny, serio
Daj podpiętek 5–10 mm do obu butów, zmniejszysz napięcie brzuchatego w fazie przejścia. Unikaj rozciągania do 2 tygodni, pracuj izometrycznie i krótkie zakresy wspięć bez bólu.
USG zrób od razu, oceni stopień uszkodzenia i krwiak, pomoże w planie.
Różnicowanie: przy wyprostowanym kolanie bardziej obciążasz brzuchatego, przy zgiętym płaszczkowaty. Jeżeli ból maleje przy zgięciu kolana podczas wspięć, to wskazuje na brzuchaty. Dodaj kompresyjny rękaw i monitoruj obwód łydki oraz ból VAS.
Bez badania to wróżenie, idź do fizjo, nie zbieraj porad z internetu.
@spinesport_pl dzięki za konkrety, Thompson ujemny, ból punktowo przyśrodkowo 8 cm pod dołem podkolanowym, DF z wyprostem boli. Zacznę izometrię i rękaw, podpiętki też mam. Dam znać po USG.
Z mobilizacji delikatne rozluźnianie tkanek po 5–7 dniach, żadnych głębokich technik na świeżo.
jaki rękaw kompresyjny polecacie, żeby nie zjeżdżał podczas biegu i nie grzał za bardzo
U mnie przy podobnym urazie pomógł taping w kształcie Y na brzuchatego plus lekki podpiętek. Do truchtu wróciłam po 3 tygodniach, wcześniej tylko rower i marsz.
Do diagnostyki oprócz palpacji zrób test biernego rozciągania brzuchatego w DF z kolanem wyprostowanym, porównaj z drugą stroną. Thompson do wykluczenia achillesa. Leczenie: izometria 70% MVC, 5×45 s, potem excentryka na schodku, progresja objętości co 3–4 dni.
miałam podobnie, nie rozciągaj pls, spokój i lód
Jeśli przy chodzie kulejesz, użyj kuli po stronie przeciwnej na 2–3 dni. Tętniący ból w spoczynku powinien maleć z kompresją; brak poprawy po tygodniu = USG i konsultacja.
Masz siniaka w dole łydki? Schodzenie po schodach mocno boli? czy jest sztywność rano
@wojciech_1994 podpiętki wpięte, dużo lepiej przy chodzie. Kiedy spróbować marszobiegu, jeśli spokojnie zrobię 3×30 wspięć bilateralnie bez bólu? Na jednonóż jeszcze nie wyrabia.
Protokół powrotu biegacza: dzień 1–3 szybki marsz 20–30 min, dzień 4–6 marszobieg 1/1 min × 15, dzień 7–10 2/1 × 15, monitoruj ból 24 h. Jeśli VAS >3 lub sztywność rośnie, cofnij etap i zwiększ izometrię.
Zwróć uwagę na krwiak i obwód łydki; nagły wzrost obwodu i silny ból mogą sugerować krwiaka śródmięśniowego wymagającego punkcji. Wtedy bardziej odciążać i bez głębokiego masażu.