uraz mięśnia prostego uda

cześć, kopnąłem piłkę z pełnego zamachu i strzeliło z przodu uda, ból przy przyspieszeniu, lekkie zgrubienie nad środkiem brzucha mięśnia, chodzić mogę, trucht boli, co robić na świeżo i kiedy wracać do gry, macie sprawdzone protokoły

107 polubień

Brzmi jak naciągnięcie prostego uda, na start PEACE & LOVE: kompresja, uniesienie, bez agresywnego rozciągania, 48h bez ibupro, potem stopniowe obciążanie, warto USG żeby ocenić centralny ścięgno

1 polubienie

@flexpro1974 dzięki, USG ogarnę jutro, co z reverse nordic, robić delikatnie czy czekać tydzień

11 polubień

Na początku izometryka w bezbólowym zakresie z kolanem 30–60°, bez rozciągania, reverse nordic dopiero po ustąpieniu tkliwości palpacyjnej w środku brzuśca; test Ely i test Thomasa porównaj; w USG zwróć uwagę na uszkodzenie centralnego ścięgna i krwiak

2 polubienia

jeśli ból przy biernym zginaniu kolana w leżeniu przodem jest ostry, odpuść bieganie, wprowadź chodzenie w kompresji i chłodzenie miejscowe krótko

5 polubień

U mnie po kopnięciu pomagały spanish squaty i stopniowe sprinty po 2 tyg

5 polubień

nie szarżuj, chłodź i czekaj z piłką chwilę

4 polubienia

Reverse nordic za wcześnie to głupi pomysł, najpierw tkanki muszą się uspokoić

6 polubień

Progres: 1) izometryka prostowników kolana w różnych kątach, 2) ekscentryka: reverse nordic część zakresu, 3) złożone: step-upy wysokie, 4) bieg ciągły bez bólu, 5) przyspieszenia 60–80%. Kryteria: siła dynamometr 90% i brak tkliwości palpacyjnej.

8 polubień

ja bym dała tej śmieciówce przerwę, quad nie lubi pośpiechu, serio chłopie

11 polubień

Zwróć uwagę na ból przy oporze przy zgiętym kolanie 90°, to mocniej izoluje prosty uda niż przy kolanie wyprostowanym, sprawdź różnicę stron.

4 polubienia

Możesz też założyć taśmę kinesio w kształcie Y na prosty uda od ASIS w dół, poprawia czucie i hamuje ruch końcowy.

10 polubień

nie przesadzajcie z tym tapingiem, placebo i tyle moim zdaniem serio panowie

5 polubień

Jeśli USG pokaże zajęcie central tendon, prognoza dłuższa; w takim przypadku unikaj sprintów przez 4–6 tygodni, wprowadzaj ekscentrykę w otwartym łańcuchu, potem closed chain, monitoruj DOMSy vs ból urazowy i obwód uda.

2 polubienia

miałem to, trzy tyg i wróciłem bez cudów

11 polubień

Jak masz dostęp, zrób igłoterapię suche punktowo wokół strefy, ale nie w sam krwiak; potem delikatne flossing i aktywacja biodra.

3 polubienia

U mnie sprawdził się progres reverse nordic, ale dopiero po bezbolesnym Ely teście.

10 polubień

@kinezjolog USG: bez przerwania ścięgna, krwiak 8 mm w brzuścu, robię izometryki 5x45s, ból 2/10, ok?

1 polubienie

Brzmi dobrze, trzymaj ból do 3/10 i progresuj czas napięcia, możesz dodać quad sety z podkładką pod kolano i delikatne reverse nordic w połowie zakresu.

5 polubień

nie baw się w igły teraz, krwiak się rozlezie i będzie gorzej

1 polubienie