Cześć, częściowe naderwanie Achillesa po sprincie, USG potwierdza, 10 dni od urazu; boli przy wchodzeniu po schodach, lekki obrzęk; jakie obciążenia i kiedy wrócić do truchtu?
Przy częściowym najpierw ochrona: podpiętki 1–2 cm, brak rozciągania, chód z krokiem skróconym; test Thompsona zwykle dodatni przy całkowitym, tu bywa prawidłowy; zacznij izometryczne wspięcia w bólu ≤3/10.
Dzięki @marcin91, izometryki robię od wczoraj, 5x45s, ok; kiedy zacząć ekscentryki Alfredsona i czy z krawędzi schodka, czy na płasko, bo boję się dorsiflexu?
Plan na częściowe: 0–2 tyg. but/klin 20–30° PF, chód tolerowany; testy kontrolne Thompson, Matles, single heel raise; 2–4 tyg. izo łydki w PF 20–30°, 5x45 s, 2–3/d, tempo 3-0-3; następnie izotonika obunóż 3x15 bez przekraczania neutral; 4–6 tyg. ekscentryki Alfredsona modyfikowane na płaskiej, 3x15 2x/d z bólem do 3/10, plus seated calf; kryteria progresji: brak obrzęku, ból dnia następnego ≤2/10, 25 wspięć jednonożnie; powrót do truchtu po 10x hop jednonóż bez grymasu i symetrii.
u mnie pomogły zimne okłady i but z klinem, zero stretch, serio
Możesz dorzucić BFR przy siedzących wspięciach w fazie 2–4 tyg., 30-15-15-15 z 40–50% okluzją, tempo 3-1-3, świetnie tolerowane przy częściowych naderwaniach.
Kontrolne USG po 3–4 tyg., ocena zrostu i użyj Dopplera mocy, nadmierne neowaskularyzacje + ból = zwolnij progres, bo tkanki nie nadążają.
Brzmi sensownie @rehabilitant, mam 20 mm podpiętki i but sportowy sztywny; izo 2–3x/d, dam 3-0-3 tempo; kryteria dnia następnego rozumiem <3/10 i brak narastającego obrzęku?
Zrób masaż poprzeczny 5–7 min wzdłuż blizny, świetnie układa kolagen, robię to regularnie sportowcom.
Kinesiotaping Y na łydkę + mechaniczna podpora pięty 10–15 mm, pomaga w fazie przejścia do izotoniki; dodatkowo ćwicz kontrolę pronacji w półprzysiadzie, kolano nad 2 palcem.
Mocny friction we wczesnej fazie po częściowym to słaby pomysł, łatwo zaostrzyć; lepiej deload + izo, a potem izotonika i ekscentryki zmodyfikowane na płaskiej, bez wiszenia pięty poniżej.
miałem to po orliku, jak za szybko wróciłem do sprintów
Progres biegowy: start od marszobiegów 1:1 x10, RPE 3–4; dzień przerwy; potem 2:1 x8 i 3:1 x6; zawsze bez bólu wzrastającego nazajutrz; bieg w butach z dropem i kadencja ~170, bez podbiegów do 4 tygodni.
kup porządne buty z dropem 8–10 mm, żadnych klapek, nawet w domu; ja się raz przejechałam, niby luz, a potem achilles spuchł jak balon, serio nie warto
Sprawdź też ruchomość skokowego: test ścienny 10 cm bez kompensacji; jeśli sztywno, zastosuj tylny ślizg skokowego pasem, grade II–III, 3x60 s, a potem od razu kontrolowany przysiad z piętą na ziemi.
Plyo dopiero gdy 25 jednonożnych wspięć bez bólu i 3x10 skoków obunóż spokojnie; rozciąganie łydki dopiero po 6 tyg., lekko, bez sprężynowania.
Aktualizacja: 3 tydzień, izo + delikatna izotonika, ból 1–2/10, obrzęk maleje; dzięki @rehabilitant i @romankrol za konkrety; ekscentryki robię na płaskiej, w przyszłym tygodniu dodam siedzące z BFR i test hopów.