wdech głęboki i kłucie pod żebrem co to

Hej, przy głębokim wdechu kłuje mnie pod prawym żebrem, od 3 dni, po bieganiu i długim siedzeniu. Przy kaszlu też czuć. Co to może być i co robić?

109 polubień

Brzmi jak podrażnione mięśnie międzyżebrowe albo kolka po wysiłku. Daj ciepło, spokojny oddech nosem, delikatne rozciąganie bokiem. Jak narasta, skonsultuj lekarza.

8 polubień

@barbara1996 dzięki, spróbuję. Najbardziej kłuje przy mocnym wdechu i skręcie w prawo, po cieple lepiej. To raczej nie wątroba ani coś groźnego?

12 polubień

Najczęściej to naciągnięte międzyżebrza lub sztywne połączenie żebro-kręgosłup. Zrób test kompresji klatki: ściśnij boki żeber; jeśli ból rośnie, to tkanki miękkie. Pomaga oddech przeponowy 4-6-8, mobilizacja żeber na wydechu, ciepło. Duszność/gorączka/silny ból → lekarz.

7 polubień

miałem to samo po długim siedzeniu, zero paniki, pomogła piłeczka pod plecy i powolny spacer, na drugi dzień prawie nic

7 polubień

@physiopro1987 ścisnęłam boki, nie boli mocniej, tylko przy bardzo głębokim wdechu i skręcie. Ciepło pomaga. Mogę jutro lekko pobiegać, czy lepiej odpuścić kilka dni?

6 polubień

Brzmi funkcjonalnie. Sprawdź ruch żeber 7–10: ręce na bokach klatki, wdech w dłonie. Jeśli sztywno po prawej, zrób auto-mobilizację: siad, prawa ręka nad głowę, wydech, skłon w lewo, 6×10 sekund. 2–3 dni bez biegania, spacer i oddech.

12 polubień

Nie przesadzajcie z technikami dla laika, najpierw wyklucz infekcję, dużo wody, spokojny oddech, jak gorzej to lekarz.

11 polubień