wyciąg kręgosłupa mechaniczny trakcja

myślę o zakupie stołu do trakcji mechanicznej kręgosłupa, budżet 25–35k, mały gabinet; co polecacie i na co uważać przy doborze? marki, serwis, bezpieczeństwo pacjenta, realne zastosowania

55 polubień

U mnie sprawdza się Chattanooga Triton, wózek z odciążeniem i automatycznym stopem; zajmuje ~2 m², wymaga gniazdka 230V; bierz z pasami lędźwiowymi i szyjnymi, serwis lokalny obowiązkowo

7 polubień

@physiopro1993 dzięki, a jak z ustawieniami w lędźwiach i szyi w praktyce, jakie moce i czasy dajesz na start, oraz czy pacjenci faktycznie czują różnicę po serii

10 polubień

W lędźwiach zaczynam 25–30% masy ciała 10–12 min, kąt ok. 15° z pasem miednicznym, cykl 60/20 s przerywany; progresja do 40–50% jeśli centralizują się objawy. Szyja 10–15° zgięcia, 3–8 kg 8–10 min. Testy przed: SLR/Lasègue, Prone Instability Test, objawy kaszlu. Przeciwwskazania: osteoporoza, świeże urazy, ciąża, nowotwór, sekwestr, silny ból nocny, brak czucia

11 polubień

Zwróć uwagę na serwis gwarancyjny i przeglądy roczne, Zimmer ma dobry od ręki; kółka blokowane ważne, kabel z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym też się przydaje

4 polubienia

u mnie wogóle nie siadło, pacjenci marudzili na pasy, sprzedałem po roku, wolę wyciąg manualny

8 polubień

jak z podgłówkiem do odcinka szyjnego, ktoś sprawdzał wygodę? i czy pasy da się łatwo dezynfekować między pacjentami w grafiku gęstym

4 polubienia

Enraf-Nonius z poduszką żelową do szyi jest spoko, pasy zdejmowane, pranie w 60°C; stół z podziałem na sekcje zmniejsza tarcie, pacjent mniej się zsuwa przy cyklach

3 polubienia

czy te urządzenia mają jakieś API do dokumentacji, czy tylko ręczny wpis po zabiegu

4 polubienia

Raczej brak API, najwyżej port USB do aktualizacji, wszystko wpisujesz w karcie pacjenta niestety

2 polubienia

Zwróć uwagę na pacjentów z hipermobilnością, po 3–4 zabiegach mogą czuć większą niestabilność, dawkuj ostrożnie i łącz z ćwiczeniami antygrawitacyjnymi oraz treningiem oddechowym

2 polubienia

Koszt eksploatacji minimalny, ale pamiętaj o corocznym przeglądzie i kalibracji siły naciągu; protokół z dynamometru przydaje się przy ewentualnych reklamacjach pacjentów

10 polubień

też się zastanawiam, mało miejsca w gabinecie

8 polubień

Na mały gabinet bierz składany stół z kółkami, realnie potrzebujesz 2×1,5 m wolnej przestrzeni i dojście z obu stron

8 polubień

Kupowałem używany BTL, działał, ale pasy były wyciągnięte i dynamometr zaniżał; dolicz wymianę pasów i legalizację, inaczej parametry na wyświetlaczu są życzeniowe niestety mocno

1 polubienie

Pacjenci szyjni często boją się maski, wybieraj system z poduszką i paskiem czołowym, jest mniej klaustrofobicznie

9 polubień

Zwróć uwagę na szkolenie producenta, niektórzy dorzucają protokoły startowe i dostęp do wsparcia online, to ułatwia wdrożenie i standaryzację w zespole

2 polubienia

ja bym nie robiła trakcji jak ktoś ma bóle w nocy, miałam raz i lipa wyszła

3 polubienia

Do szyi lubię intermittent 45/15 s, 4–6 kg na start, do 9 kg, 8–12 min, głowa w 15° zgięcia, kontrola objawów promieniowania, zawsze po sesji retest ULNT1

2 polubienia

do dezynfekcji pasów lepiej pokrowce, inaczej skóra pęka; mam pokrowce z kodury, piorę co tydzień i nie ma smrodu po czasie

1 polubienie