myślę o zakupie stołu do trakcji mechanicznej kręgosłupa, budżet 25–35k, mały gabinet; co polecacie i na co uważać przy doborze? marki, serwis, bezpieczeństwo pacjenta, realne zastosowania
U mnie sprawdza się Chattanooga Triton, wózek z odciążeniem i automatycznym stopem; zajmuje ~2 m², wymaga gniazdka 230V; bierz z pasami lędźwiowymi i szyjnymi, serwis lokalny obowiązkowo
@physiopro1993 dzięki, a jak z ustawieniami w lędźwiach i szyi w praktyce, jakie moce i czasy dajesz na start, oraz czy pacjenci faktycznie czują różnicę po serii
W lędźwiach zaczynam 25–30% masy ciała 10–12 min, kąt ok. 15° z pasem miednicznym, cykl 60/20 s przerywany; progresja do 40–50% jeśli centralizują się objawy. Szyja 10–15° zgięcia, 3–8 kg 8–10 min. Testy przed: SLR/Lasègue, Prone Instability Test, objawy kaszlu. Przeciwwskazania: osteoporoza, świeże urazy, ciąża, nowotwór, sekwestr, silny ból nocny, brak czucia
Zwróć uwagę na serwis gwarancyjny i przeglądy roczne, Zimmer ma dobry od ręki; kółka blokowane ważne, kabel z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym też się przydaje
u mnie wogóle nie siadło, pacjenci marudzili na pasy, sprzedałem po roku, wolę wyciąg manualny
jak z podgłówkiem do odcinka szyjnego, ktoś sprawdzał wygodę? i czy pasy da się łatwo dezynfekować między pacjentami w grafiku gęstym
Enraf-Nonius z poduszką żelową do szyi jest spoko, pasy zdejmowane, pranie w 60°C; stół z podziałem na sekcje zmniejsza tarcie, pacjent mniej się zsuwa przy cyklach
czy te urządzenia mają jakieś API do dokumentacji, czy tylko ręczny wpis po zabiegu
Raczej brak API, najwyżej port USB do aktualizacji, wszystko wpisujesz w karcie pacjenta niestety
Zwróć uwagę na pacjentów z hipermobilnością, po 3–4 zabiegach mogą czuć większą niestabilność, dawkuj ostrożnie i łącz z ćwiczeniami antygrawitacyjnymi oraz treningiem oddechowym
Koszt eksploatacji minimalny, ale pamiętaj o corocznym przeglądzie i kalibracji siły naciągu; protokół z dynamometru przydaje się przy ewentualnych reklamacjach pacjentów
też się zastanawiam, mało miejsca w gabinecie
Na mały gabinet bierz składany stół z kółkami, realnie potrzebujesz 2×1,5 m wolnej przestrzeni i dojście z obu stron
Kupowałem używany BTL, działał, ale pasy były wyciągnięte i dynamometr zaniżał; dolicz wymianę pasów i legalizację, inaczej parametry na wyświetlaczu są życzeniowe niestety mocno
Pacjenci szyjni często boją się maski, wybieraj system z poduszką i paskiem czołowym, jest mniej klaustrofobicznie
Zwróć uwagę na szkolenie producenta, niektórzy dorzucają protokoły startowe i dostęp do wsparcia online, to ułatwia wdrożenie i standaryzację w zespole
ja bym nie robiła trakcji jak ktoś ma bóle w nocy, miałam raz i lipa wyszła
Do szyi lubię intermittent 45/15 s, 4–6 kg na start, do 9 kg, 8–12 min, głowa w 15° zgięcia, kontrola objawów promieniowania, zawsze po sesji retest ULNT1
do dezynfekcji pasów lepiej pokrowce, inaczej skóra pęka; mam pokrowce z kodury, piorę co tydzień i nie ma smrodu po czasie