złamanie przedramienia - ćwiczenia po zdjęciu gipsu

Hej, wczoraj zdjęli mi gips po złamaniu przedramienia (kość promieniowa), ręka sztywna i trochę puchnie, boli przy obracaniu i zginaniu nadgarstka, jakie proste ćwiczenia na start i jak często?

31 polubień

Na początek otwieranie i zamykanie dłoni, lekkie obracanie przedramienia, 3 serie dziennie.

11 polubień

Dzięki @katarzyna1994, robię dziś delikatnie i czuję ciągnięcie, czy ok że puchnie wieczorem, chłodzić lodem czy raczej trzymać rękę wyżej?

12 polubień

Po zdjęciu gipsu zacznij od ślizgów ścięgien palców: prosto, haczyk, pięść, oraz delikatnych zgięć/wyprostów nadgarstka z przedramieniem oparte na stole, 3x dziennie po 10–15 powtórzeń; rotacje kijem; kontroluj obrzęk uniesieniem i zimnem, testuj zakres bez bólu.

8 polubień

plastelina do ściskania mega pomogła mi po gipsie

4 polubienia

Dzień 1–14: izometria zginaczy/prostowników nadgarstka bez bólu, łokieć pełny ruch, pronacja/supinacja z kijem, potem lekka guma; 2–6 tydzień: chwytaki, butelka 0,5 kg, odwracanie młotka; 1–10 powtórzeń, 3 serie, ból max 3/10.

15 polubień

Super, dzięki @fizjo_radom, w nocy budzi mnie kłucie przy obracaniu ręki, to normalne po gipsie, chłodzić przed snem czy tabletka?

11 polubień

delikatnie możesz samodzielnie poruszać skórą i blizną wokół nadgarstka, krótkie przesunięcia w różne strony, bez szczypania, a nadgarstek oprzeć i wykonywać małe ruchy w przód–tył, nie dociskaj na siłę, po ćwiczeniach 10 min chłodu.

8 polubień

Nie rób nic na siłę, ból ma być do zniesienia.

11 polubień

Miałam takie samo złamanie, pomagał mi ruch palców co godzinę, lekki masaż kremem i trzymanie ręki na poduszce, obrzęk schodził szybciej.

11 polubień

Roluj przedramię na miękkiej piłce na stole, powoli szukaj napiętych miejsc, oddychaj spokojnie; dla nadgarstka świetne jest nawijanie sznurka na kijek, a nerw łaskoczysz delikatnymi ruchami palców bez długiego utrzymania.

13 polubień

kto zakłada tak ciasny gips, serio…

12 polubień

Rób 3 sesje dziennie po 10 minut, licz powtórzenia i oddechy spokojnie.

13 polubień

na wieczorny obrzęk pomagało mi chłodzenie 10 min i ręka wyżej, serio działa.

12 polubień

różnica między bólem dobrym a złym jest ważna, czujesz rozciąganie ok, ale kłujący, ostry ból przerywa ćwiczenie i wracasz do lżejszego zakresu.

3 polubienia

też po złamaniu robiłam obracanie słoikiem na blacie, bardzo powoli, i ściskałam gąbkę w wodzie podczas mycia naczyń, fajne bo w codzienności.

15 polubień

Jeśli trzeszczy przy ruchu, to normalne po gipsie czy niepokoić się?

7 polubień

dzięki @wladyslaw_1991, plastelina spoko, ile razy dziennie ściskać na start żeby nie przedobrzyć?

8 polubień

moja mama po zdjęciu gipsu chciała wrócić szybko i nosiła ciężkie siatki, skończyło się bólem, więc daj sobie tydzień na spokojne ruszanie i dopiero potem dokładanie obciążeń.

2 polubienia

Prosty protokół domowy: tydzień 1–2 mobilność palców i nadgarstka w odciążeniu, ślizgi grzbietowe dłoni o stół, kij do rotacji; tydzień 3–4 lekkie gumy, roll z ręcznikiem; kryterium progresji: ruch bez wzrostu obrzęku następnego dnia.

7 polubień