Hej, wczoraj zdjęli mi gips po złamaniu przedramienia (kość promieniowa), ręka sztywna i trochę puchnie, boli przy obracaniu i zginaniu nadgarstka, jakie proste ćwiczenia na start i jak często?
Na początek otwieranie i zamykanie dłoni, lekkie obracanie przedramienia, 3 serie dziennie.
Dzięki @katarzyna1994, robię dziś delikatnie i czuję ciągnięcie, czy ok że puchnie wieczorem, chłodzić lodem czy raczej trzymać rękę wyżej?
Po zdjęciu gipsu zacznij od ślizgów ścięgien palców: prosto, haczyk, pięść, oraz delikatnych zgięć/wyprostów nadgarstka z przedramieniem oparte na stole, 3x dziennie po 10–15 powtórzeń; rotacje kijem; kontroluj obrzęk uniesieniem i zimnem, testuj zakres bez bólu.
plastelina do ściskania mega pomogła mi po gipsie
Dzień 1–14: izometria zginaczy/prostowników nadgarstka bez bólu, łokieć pełny ruch, pronacja/supinacja z kijem, potem lekka guma; 2–6 tydzień: chwytaki, butelka 0,5 kg, odwracanie młotka; 1–10 powtórzeń, 3 serie, ból max 3/10.
Super, dzięki @fizjo_radom, w nocy budzi mnie kłucie przy obracaniu ręki, to normalne po gipsie, chłodzić przed snem czy tabletka?
delikatnie możesz samodzielnie poruszać skórą i blizną wokół nadgarstka, krótkie przesunięcia w różne strony, bez szczypania, a nadgarstek oprzeć i wykonywać małe ruchy w przód–tył, nie dociskaj na siłę, po ćwiczeniach 10 min chłodu.
Nie rób nic na siłę, ból ma być do zniesienia.
Miałam takie samo złamanie, pomagał mi ruch palców co godzinę, lekki masaż kremem i trzymanie ręki na poduszce, obrzęk schodził szybciej.
Roluj przedramię na miękkiej piłce na stole, powoli szukaj napiętych miejsc, oddychaj spokojnie; dla nadgarstka świetne jest nawijanie sznurka na kijek, a nerw łaskoczysz delikatnymi ruchami palców bez długiego utrzymania.
kto zakłada tak ciasny gips, serio…
Rób 3 sesje dziennie po 10 minut, licz powtórzenia i oddechy spokojnie.
na wieczorny obrzęk pomagało mi chłodzenie 10 min i ręka wyżej, serio działa.
różnica między bólem dobrym a złym jest ważna, czujesz rozciąganie ok, ale kłujący, ostry ból przerywa ćwiczenie i wracasz do lżejszego zakresu.
też po złamaniu robiłam obracanie słoikiem na blacie, bardzo powoli, i ściskałam gąbkę w wodzie podczas mycia naczyń, fajne bo w codzienności.
Jeśli trzeszczy przy ruchu, to normalne po gipsie czy niepokoić się?
dzięki @wladyslaw_1991, plastelina spoko, ile razy dziennie ściskać na start żeby nie przedobrzyć?
moja mama po zdjęciu gipsu chciała wrócić szybko i nosiła ciężkie siatki, skończyło się bólem, więc daj sobie tydzień na spokojne ruszanie i dopiero potem dokładanie obciążeń.
Prosty protokół domowy: tydzień 1–2 mobilność palców i nadgarstka w odciążeniu, ślizgi grzbietowe dłoni o stół, kij do rotacji; tydzień 3–4 lekkie gumy, roll z ręcznikiem; kryterium progresji: ruch bez wzrostu obrzęku następnego dnia.