Cześć, od miesiąca męczy mnie ból lędźwi po siedzeniu i przy schylaniu, bez promieniowania do nóg; do kogo iść najpierw, ortopeda, neurolog czy fizjoterapeuta?
Bez objawów alarmowych zacząłbym od fizjoterapeuty, zrobimy ocenę ruchu i testy (SLR, slump, PA mobilizacje, centralizacja wg McKenzie), nauka ergonomii, ćwiczenia wyprostne, stopniowe obciążanie; ortopeda/neurolog dopiero gdy ból nie reaguje albo pojawi się drętwienie lub osłabienie.
Dzięki @bodywork_sosnowiec, sprawdzę fizjo, jakie ćwiczenia na start bezpieczne w domu?
ja bym poszła najpierw do rodzinnego, skieruje gdzie trzeba
Jako punkt startu: przesiew czerwonych flag (gorączka, uraz, nocny ból, zaburzenia zwieraczy), potem kwestionariusz ODI, badanie: zakresy, test slump i SLR z porównaniem stron, PA central i unilateral na segmentach L3–S1, prone instability test, ocena mięśnia wielodzielnego USG lub palpacyjnie, jeśli ból centralizuje przy powtórzeniach wyprostów McKenzie – program z progresją, monitoring odruchów kolanowego/Achillesa, czucia L4–S1.
U mnie pomogły proste press-upy na brzuchu i spacer, neurolog zbędny.
Jeśli siedzenie nasila, sprawdź ustawienie krzesła, zrób przerwy co 30–45 min, ćwicz dead bug, bird dog, ale bez bólu, progres obciążenia powolny.
Nie diagnozujemy tutaj, idź do kogoś kto dotknie i zobaczy.
Standardowo zaczynam od edukacji obciążeniowej, testów kierunkowych i mobilizacji według Maitlanda (I–II na ból), dołączam McGill big 3; skierowanie do ortopedy tylko przy deficytach siły lub flagach.
miałam podobnie, po 3 sesjach znikło, serio polecam dobrą fizjo
Ortopeda ma sens gdy podejrzenie złamania przeciążeniowego, spondylolizy, da skierowanie na RTG/MRI.
Ja bym zrobiła najpierw proste RTG, potem fizjo, tak miałam.
Ból po przebudzeniu czy raczej wieczorem, jaka aktywność, siłownia?
Raczej wieczorem po pracy przy kompie, rano ok, siłownia lekka 2x/tydz.
Brzmi jak niespecyficzny ból lędźwi, zacząłbym od edukacji obciążeniowej, nauki hip hinge, stopniowego powrotu do przysiadów bez bólu, spacerów szybkim tempem, 2–3 serie bird dog i side plank, kontrola po 2 tygodniach.
RTG bez urazu zwykle nic nie wnosi przy bólu niespecyficznym, szkoda promieniowania i czasu.
mnie lekarz rodzinny dał NLPZ i skierowanie na rehabilitacje, było ok
Na start ciepły termofor po pracy i spacer, zero leżenia cały dzień.
Rozluźnienie mięśni przykręgosłupowych, PIR biodrowo-lędźwiowego, a potem aktywacja pośladka średniego.
Neurolog gdyby było mrowienie w stopie, opadanie, zaburzenia czucia, wtedy pilnie.