Skończyłem fizjoterapię kolana i mam zestaw do domu, tylko nie wiem jak długo ćwiczyć codziennie; miesiąc, dwa, czy robić to już na stałe?
Najczęściej 6–12 tygodni codziennie, potem podtrzymanie 2–3 razy w tygodniu; kieruj się funkcją: masz zejść ze schodów bez bólu, zrobić 20 przysiadów i test przy ścianie kolano-dotknij ściany bez odrywania pięty na 8–10 cm.
Dzięki @liferelief_pl, czyli po tych 12 tygodniach wystarczy 2–3 razy w tygodniu, a jeśli nic nie boli to też robić?
u mnie po plecach tak było, robiłam 3 mies i potem co drugi dzień, jak odpuściłam to wróciło, serio nie warto cwiczen olewać
Proponuję schemat: 4 tygodnie codziennie, 2 serie po 12 powtórzeń, potem 4 tygodnie co drugi dzień, a następnie 2–3 razy w tygodniu; sprawdzaj: przysiad na jednej nodze bez bólu, wejście na krzesło 10x, oraz 60 sekund deski z równym oddechem.
tylko nie przesadzaj na początku, jak dorzucisz za dużo to zapalisz kolano
U mnie biodro: pół roku regularnie, teraz 2 razy w tygodniu plus szybkie spacery, efekt trzyma się i łatwiej mi pilnować postawy przy pracy.
Zostaw jedno ćwiczenie „na stałe” jako higienę ruchu, resztę schodź: tygodnie 1–4 codziennie, 5–8 co drugi dzień, 9+ dwa razy w tygodniu i kontrola co 6–8 tygodni.
Brzmi sensownie, dzięki @manualna; a jeśli czasem zakłuje przy schodach, to odpuścić dzień czy robić lżej?
też myślałem, że miesiąc starczy, a potem znowu krzyż dał znać po urlopie, więc teraz wolę po trochu, ale stale
Jeśli kłuje, zrób lżejszą wersję albo mniej powtórzeń i dodaj dzień odpoczynku; ból ostry = przerwa, delikatne zmęczenie mięśni może zostać.
u mnie pomogły 10 minutówki rano, jak nie zdążę to robię wieczorem przy serialu
Najgorzej po poprawie przestać, bo wtedy wraca stary wzorzec; lepiej zejść do minimum niż zerwać całkiem.
tyle rad a ludzie i tak nie mają czasu na codziennie
Wtedy mikrosesje: 5 minut mobilizacji, 5 minut siły, 5 minut równowagi; trzy razy w tygodniu starczy, a w dni wolne wybierz schody zamiast windy.
Zostawiłem dwa ćwiczenia na stałe: mosty biodrowe i przysiad do krzesła, robię po śniadaniu, wtedy nie zapominam.
Plan stopniowania, który działał u mnie po ACL: 3x/tydz 8 tygodni, potem 2x/tydz 8 tygodni, potem 1x/tydz + sport lekki; ból = krok wstecz.
Mały update: schody ok, przysiad 20x też; myślę o lekkim bieganiu, @liferelief_pl od kiedy mogę spróbować, żeby nie zepsuć efektów?
Gdy 48 h po treningu brak bólu/obrzęku i zrobisz 30 podskoków na miejscu bez dyskomfortu, zaczynaj marszobieg 1:1 przez 20–30 min, co drugi dzień, plus dalej ćwiczenia 2x/tydz.
ja robię przy myciu zębów aktywacje stopy i łydki, 2 min i z głowy