Szukam info czy fizjoterapeuta przyjeżdża do domu do mamy po złamaniu, jakie koszty i jak to wygląda w praktyce, mamy 4 piętro bez windy
Tak, wielu dojeżdża, na NFZ tylko dla leżących, prywatnie zwykle 120–180 zł plus dojazd w mieście
@ewa79 a sprzęt muszę coś szykować, stół, materac, i czy wejdzie na czwarte piętro bez windy bo ciężko
U nas przyjeżdżała pani z przychodni na NFZ po udarze, potem prywatnie, 3 razy w tygodniu po 60 minut, bardzo pomagało
Zobacz czy pod blokiem jest miejsce, bo noszenie stołu trudne
mój przyjechał bez problemu, tel wcześniej i dogadane co i jak
Koszt u nas 150 zł w centrum, dojazd gratis, ważne żeby przygotować koc i miejsce przy łóżku
Warto zapytać o fakturę, część rodzin odlicza rehabilitację w rozliczeniu rocznym
a co z siłowniami, czemu zamknięte znowu
Robimy wizyty domowe w Warszawie i okolicach, czas 60–75 minut, sprzęt mamy swój, schody nie problem, proszę tylko o wcześniejszą rezerwację
Nie płaćcie 200 za przyjazd 15 min, to jest przegięcie
Domówka jest ok, zabezpiecz dywaniki, przygotuj krzesło z podłokietnikami, oświetlenie, buty z twardą podeszwą, na pierwszym spotkaniu mierzymy czas wstania i przejścia kilku metrów, oceniamy siłę przeciw oporowi dłoni, potem ćwiczenia 2–3 razy dziennie, zwykle 150–200 zł z dojazdem i rozmawiamy o bólu w skali 0–10, celach i bezpieczeństwie, na koniec dostajesz plan na lodówkę
Poza miastem doliczają kilometrówkę, mnie wyszło 30 zł ekstra za dojazd
Przy złamaniu ważna profilaktyka zakrzepów: ruszanie stopą, oddech, dużo wody, konsultuj leki z lekarzem
moja mama miała wizyty 2x tydzień, bardzo ją to podniosło na duchu
Ustal od razu godziny stałe, seniorzy lubią rytm, dobrze też wysłać zdjęcia schodów wcześniej, łatwiej zaplanować asekurację i oświetlenie klatki
Nie ciśnijcie od razu ciężko, dzień przerwy między trudniejszymi ćwiczeniami pomaga dla regeneracji
Z praktyki: woda do picia, ręcznik, stabilne krzesło, trochę miejsca przy łóżku, dokumenty medyczne, lista leków, numer do opiekuna na wszelki wypadek
NFZ to za wolno, prywatnie szybciej i konkretniej, sorry ale taka prawda
po co w ogóle łóżko rehabilitacyjne, zwykłe też daje radę