Cześć, jak często chodzić na fizjoterapię przy przewlekłym bólu lędźwi i sztywnych barkach u 55-latka? Start 2x tygodniowo czy wystarczy raz?
Krótko: ostre dolegliwości 2–3x/tydz przez 2–3 tyg, potem 1–2x/tydz; przewlekłe 1x/tydz przez 4–6 tyg + domowy plan codziennie; decyzję opieram na badaniu: SLR/SLUMP i PA centralne dla lędźwi, testy Apleya/FABER dla barka, ocena TUG/5xSTS; cele, skala NPRS i funkcja (ODI/DASH) co tydzień; jeśli ból >7/10 lub deficyty siły 3/5, zaczynamy częściej, odstawiamy gdy samodzielnie realizujesz HEP 80% dni
Dzięki @rehabilitant, ból lędźwi 4–6/10, barki gorzej rano; dam radę ćwiczyć w domu 20 min dziennie, to iść na 1x czy 2x/tydz na start?
u mnie przy kręgosłupie zaczynałam 2x w tygodniu, po miesiącu raz na dwa tyg i dużo ruchu w domu, działało spoko
Jeśli lędźwie: klasyfikacja wg McKenzie (derangement vs dysfunction) i edukacja, przy derangement 2–3x/tydz pierwsze 2 tyg + powtórzenia kierunkowe 10x co 2–3h; barki sztywne: mobilizacje wg Maitland III–IV i ćwiczenia ekscentryczne rotatorów HSR 3x/tydz, wizyty 1x/tydz jako progresja; monitoruj ODI/DASH i objawy nocne, regresja dawki gdy irritability wysokie; testy: ROM goniometrem, Jobe, Hawkins-Kennedy, kontrola scapula setting
ja byłem raz w tyg i starczyło, ale musisz robić domowe bo inaczej lipa
Po artroskopii kolana daję 2x/tydz przez 3–4 tyg, potem 1x/tydz do 8 tyg; mierzę obwód, zakres goniometrem, LSI siły prostownika docelowo >80% w 8–10 tyg; na bóle krzyża bez urazu zwykle 1x/tydz + wzmacnianie, wizyty gęściej tylko gdy neuralgia i czerwone flagi
Ok, dzięki @malgorzata81, dam sobie miesiąc 1x/tydz i codziennie ćwiczenia, jak nie ruszy to przejdę na 2x
Z mojego doświadczenia lepiej częściej na początku, żeby skorygować technikę i oddech; potem kontrola co 10–14 dni i progresja obciążeń
mnie boli szyja od komputera, też iść częściej?
Przy szyi zaczynam od SNAGs/Mulligan + edukacja ergonomii, 1–2x/tydz przez 2 tyg, dalej samotrakcja i dozowanie bodźca; test Spurling i ULNT gdy promieniuje
Z mojej strony raz w tygodniu + spacery codziennie, szybciej wróciłam do normalności
nie przesadzajcie z wizytami, ważniejsza systematyka w domu niż stolik do masażu
Miałem lędźwie 10 lat, 2x/tydz pierwsze dwa tygodnie pomogło ruszyć, potem raz na tydzień i core, pilates
Pamiętaj o budżecie, czasem wystarczy konsultacja co 2 tyg i konkretny program, reszta robota po Twojej stronie
u mnie na bark zamrożony były fale raz na tydzień i ćwiczenia, trwało długo ale ruszyło
czy ktoś miał efekt po suche igły, ile sesji? ja miałam 3 i meh
Igłoterapia ma sens przy punkach spustowych, planuję 1x/tydz max 3–5 sesji, równolegle loading tkanek i oddychanie torem dolnym; bez ćwiczeń efekt krótki
ja bym uważał na 3x/tydz bo łatwo przestymulować, zwłaszcza przy wysokiej drażliwości, lepiej krócej a częściej ćwicz w domu
Dla barków pomogły mi izometryki codziennie i kontrola łopatki, fizjo co 10 dni wystarczył