Cześć, jakie techniki mobilizacji stawu skokowego stosujecie przy ograniczonej zgięciu grzbietowym po skręceniu I stopnia, bardziej Maitland AP talusa czy MWM z pasem?
Zaczynam od weight bearing lunge test i knee to wall; gdy wynik <8–10 cm i wyczuwalny twardy koniec, wprowadzam posterior glide talusa Maitland III–IV 3x60 s, mobilizacje z ruchem Mulligana z pasem tyłowo‑dolnie na szyjce skokowej 3x10 bez bólu, do tego AP distal tibiofibular i ewersję kości piętowej, calcaneal distraction, a na końcu ćwiczenia zamkniętego łańcucha przysiad z kolanem nad palcem 1, progresja co sesję
@rehabpro1969 dzięki, jak ustawiasz stopę przy MWM, lekka pronacja czy neutral i czy pas prowadzisz bardziej poziomo czy w dół?
Przy deficycie DF po skręceniu często dorzucam anterior glide talusa dla poprawy PF, ale dla DF kluczowy jest posterior, do tego lateral glide talokrural z taśmą i lunge przy ścianie, knee to wall <10 cm to dla mnie cel terapii
Sprawdź też ruch w stawie piszczelowo‑strzałkowym, często sztywny po skręceniu, delikatny AP pomaga
ja robie MWM z pasem i odrazu lepiej, byle bez bólu i luz
Nie przesadzałbym z III–IV od razu, jeśli opuchlizna jeszcze trzyma, najpierw grade I–II i drenaż, potem dopiero mocniejsze ślizgi i MWM
HVLA dla talusa bywa skuteczne przy blokadzie posterior, ale robię to dopiero po negatywnych red flags i zgodzie, ustawienie stopa neutral, trakcja I–II, potem szybki thrust AP, bez bariery bólu, follow up mobilizacja kości skokowej w zamkniętym łańcuchu
ktoś ma polecenia pasów z dobrymi klamrami?
Jak wygląda ból przy DF, z przodu w fałdzie czy raczej w ścięgnie Achillesa, i czy przy ścianie pięta nie odrywa się?
@ewa_1986 ból z przodu, uczucie pinu, pięta przy ścianie trzyma; @manualna77 knee to wall dziś 6 cm, więc celujemy w 10 cm, spróbuję lateral glide
Brzmi jak anterior impingement, dodaj mobilizację tylno‑dolną talusa z rotacją wewnętrzną piszczeli w wykroku, ręka na szyjce, pas nisko, cue kolano nad II palcem, oraz mobilizację ewersji pięty przy zamkniętym łańcuchu i oddychanie przeponowe dla rozluźnienia
U mnie pomaga floss band na stawie plus DF w wykroku 2x2 min
Sprawdź napięcie peroneus longus i mobilizację głowy strzałki, czasem klucz
Czy pas zakładacie bardziej na talus czy wyżej na tibie, bo różnie widzę
Pas idzie nisko, niemal obejmuje szyjkę talusa, wektor lekko ku tyłowi i do dołu, stopa neutral z odrobiną pronacji, kolano prowadzone nad II palcem, 3 serie po 10 powtórzeń, ból 0–2/10, reassessment knee to wall po każdej serii
tez miałam takich pacjentów, serio wystarczała trakcja I stopnia i miękkie tkanki w okolicy przedniej, potem lunge przy ścianie, bez spiny i idzie do przodu
Polecam mobilizację w zamkniętym łańcuchu na skrzyni, stopa na kancie, terapeuta daje AP talusa ręką, pacjent wykonuje DF z małą ewersją, 2x15, potem taping na utrzymanie posterior glide w chodzie
Nie mieszajcie proszę cuboid whip do TC, to inny temat całkiem, serio
Jakie natężenie przy Maitland III, pacjent ma być na granicy dyskomfortu czy zupełnie bez bólu?