Hej, ile teraz realnie czeka się na fizjoterapię na NFZ w większym mieście? Skierowanie mam od rodzinnego, kręgosłup lędźwiowy boli po ciąży, czy da się przyspieszyć termin?
Zależy od miasta i kontraktu placówki; u mnie pacjenci czekają średnio 6–12 tygodni, pilne do 14 dni. Sprawdź kilka poradni na liście NFZ i e-rejestracji, bywa różnie między dzielnicami. Poproś lekarza o adnotację pilne jeśli objawy nasilają się. Do czasu wizyty: delikatny ruch, krótkie spacery, unikać długiego siedzenia. Zmieniaj pozycję co 30–40 minut i śpij z poduszką pod kolanami przy bólu lędźwi.
dzięki @terapeuta_jaworzno, a co musi być na pilne, bo czasem dr mówi że nie ma podstaw, ból schodzi do nogi
U mnie w Krakowie było 5 miesięcy na pierwszy zabieg, do innej przychodni 7, ale jak dzwoniłam co tydzień, wpadło szybciej z rezygnacji
u nas sie czeka z 3 miechy, serio
Jeśli ból idzie do nogi, często to podrażniony nerw kulszowy; sprawdzamy prosty test unoszenia nogi i czucia, a na start pomagają łagodne wyprosty w leżeniu na brzuchu, krótkie serie po 10 powtórzeń, bez bólu i bez napinania pośladków
W Łodzi czekałam 10 tygodni, ale masaże dopiero po 3 kolejnych
W NFZ kolejka zależy od limitu na dany rok i od tego, czy gabinet ma personel na urlopach; najlepiej pytać o poranne okienka i wpis na listę rezerwową, to realnie skraca o kilka tygodni
W Płocku 2–3 miesiące, czasem krócej jak ktoś odpadnie z dnia na dzień
ok, spróbuję tych lekkich wyprostów, @movepro1986, czy mogę robić codziennie i ile serii, bo nie chcę pogorszyć
Dzwoń pod koniec miesiąca i rano, wtedy aktualizują listy, kilka razy złapałem termin z dziś na jutro
Na pilne zwykle silny ból z nocnymi przebudzeniami, świeży uraz, znaczne osłabienie nogi lub drętwienie; decyzję podejmuje lekarz, ale opisz dokładnie, jak funkcjonujesz na co dzień
Gdańsk, zwykła kolejka 4 miesiące, pilne dostałam po 9 dniach
Na czas oczekiwania pomagają proste rzeczy: zmieniaj pozycję co 30 minut, 2–3 razy dziennie delikatny rozciąg tylnej taśmy w leżeniu z paskiem, wyprosty w leżeniu na brzuchu 3 serie po 8–10, test palec-podłoga rano i wieczorem, notuj różnicę. Jeśli ból narasta, przestań i skonsultuj
rejestracja mnie spławiła dwa razy, dopiero trzeci raz weszło
E-skierowanie działa szybciej, nie trzeba nosić papieru i łatwiej dzwonić
ja czekałam rok temu 6 tyg i było ok, nie panikuj
W wielu miejscach działa lista sms, zostaw numer i zgodę, często dzwonią przy nagłych wolnych; pytaj też o możliwość podziału serii, łatwiej wcisnąć 5 zabiegów teraz
Żona miała pilne po zabiegu, weszła w 5 dni, zwykłe czekała 3 miesiące
W Poznaniu zależy od dzielnicy, na Piątkowie 2 miesiące, na Wildzie prawie 4, więc warto przejrzeć kilka poradni i nie patrzeć tylko blisko domu