Cześć, 3 tygodnie po rekonstrukcji ACL (BTB), lekki wysięk, problem z wyprostem końcowym, jakie priorytety i kiedy bezpiecznie wejść w otwarty łańcuch?
Priorytet: pełny wyprost, quad set + NMES, mobilizacja rzepki, CKC mini-przysiady i niskie step-up; OKC wyprost 90–45° po 4–6 tyg., unikaj 40–0° na razie.
dzięki @polishexpert, NMES ustawiasz raczej 35–50 Hz i 10s on 50s off, czy coś innego, i ile serii dziennie realnie pacjent wytrzyma?
ja robię 2 tyg po operacji głównie SLR, TKE z gumą i rowerek, otwarty łańcuch dopiero później bo kolano się buntuje, nie spinam się z czasem
Krytyczne do 4 tyg: wyprost 0°, aktywacja VMO z NMES 35–50 Hz, duty 10/50, mobilizacja rzepki II–III, ślizgi pięty, SLR bez lag. OKC wyprost 90–45° od 4 tyg z małym obciążeniem, CKC od początku. Bieg przy LSI czworogłowego >70%, brak wysięku. Testy: Lachman, pivot shift, Y-Balance, single i triple hop, izokinetyka 60/180°/s.
Miał ktoś BTB z bólem w przednim kolanie przy schodach, jakie mody robić na wczesnym etapie żeby nie drażnić przyczepu rzepki?
Zmniejsz głębokość przysiadu, unikaj OCK 30–0°, ekscentryka prostowników w 60–90°, taping rzepki czasem pomaga, plus rolowanie czwórki tylko delikatnie.
ok @pro_relief_pl, LSI liczycie z izokinetyki czy dynamometru ręcznego, bo dostęp do izokinetu mam rzadko, a pacjent ciśnie na bieganie
ja startuje z BFR od 2 tyg, 60–80% LOP, serie 30-15-15-15 przy wyproście 90–60°, fajnie zbiera czworogłowy bez drażnienia przeszczepu
nie kombinujcie za duzo, natura zrobi swoje, po prostu chodzic i bedzie git
Przy BTB kontroluj bliznę przeszczepu, mobilizacje poprzeczne, rozciąganie czwórki ostrożnie; bieg po 12 tyg i LSI >70%, hop testy symetria >85% przed zmianą kierunków.
Czy ktoś łączył ACL + szycie łąkotki, bo mam ograniczenie zgięcia do 90° przez 6 tyg, jak planujecie CKC żeby nie szarpać szwów?
Z meniskem trzymam zakres 0–90°, CKC w małym kącie, izometryczne hamstringi, bez głębokich przysiadów, spacer w basenie super żeby zdjąć obciążenie.
hej @agatajankowska u mnie przy BTB pomagało schodzenie ekscentryczne z ogranicznikiem kąta i tape odciążający, pacjent zgłasza mniej bólu przy wchodzeniu
NMES polecam elektrodę nad motor point VM i VL, prąd symasym 35 Hz, rampa 1 s, skurcz 10 s, przerwa 50 s, 10–15 skurczów, 2–3 razy dziennie.
Ktoś stosuje Copenhageny w ACL, kiedy wprowadzacie, bo często widzę deficyt przywodzicieli u piłkarzy po 3 miesiącach
Copenhagen izometrycznie od 8–10 tygodni jeśli brak bólu i dobra kontrola miednicy, progresja ekscentryczna po 12 tyg, monitoruj DOMS 0–10 następnego dnia.
mi lekarz mówił tylko nie zginaj za mocno i tyle, to po co te wszystkie testy, serio to potrzebne
Testy to kryteria powrotu do biegu i sportu, bez nich wracają urazy, minimum: hop tests 4 kierunki, Y-Balance, HHD lub izokinetyka, ocena lądowania, skale IKDC i KOOS.
u mnie po 8 tyg bieg delikatny na bieżni, ale jak wchodzą skręty to kolano się boi, jakie drille reakcji na bodziec polecacie