Cześć, tydzień po rekonstrukcji ACL w prawym kolanie, szukam prostych wskazówek co ćwiczyć w domu, kiedy zejść z kul i czego unikać, bo trochę panikuję
Na starcie priorytet to pełny wyprost, kontrola obrzęku i spokojny chód na kulach zgodnie z zaleceniem lekarza, rób delikatne napinanie uda, ślizgi piętą, unoszenie nogi na prosto, mobilizację rzepki, chłodzenie i elewację, nie podkładaj poduszki pod kolano
Dzięki @expertstrong_pl, robię ślizgi i napinam udo, ale wyprost do zera kłuje z przodu, normalne, i jak z wchodzeniem po schodach, bo mam ich sporo w pracy
Tak, uczucie kłucia bywa na początku, ale walcz o wyprost, rób wiszenie na brzuchu z nogą poza łóżko, oparcie pięty na krześle z delikatnym dociskiem, masaż blizny i ruch rzepki w górę–dół, zamknięte łańcuchy: półprzysiady 0–60 stopni, przesuwanie ściany, step-up niski, unikaj siadu wymachowego na maszynie na początku, oceny typu test Lachmana i pivot shift zostaw specjaliście
u mnie pomogło 20 minut noga do góry po każdym ćwiczeniu, zimny żel i spokojny oddech, bez nerwów
nie przesadzajcie z lodem, ważniejszy ruch i napięcia izo, lód tylko gdy naprawdę puchnie i boli
Dawkuj prosto: co godzinę 10x mocne napięcie uda po 5 sekund, 3–5 serii ślizgów piętą, 2x dziennie 10–15 minut wiszenie na wyprost, 2 minuty mobilizacja rzepki, od kul odchodź dopiero gdy krok jest równy i bez utykania
u mnie zejście z dwóch kul po 10 dniach, potem tydzień jedna, ale każdy ma inaczej, słuchaj kolana i fizjo, lepiej wolniej niż za szybko
Schody z kulami prosto: w górę najpierw zdrowa noga, potem operowana i kule, w dół pierwsze kule z operowaną, za nią zdrowa, trzymaj poręcz i nie spiesz się
nie startuj do biegania zanim kolano nie ufa
Po zdjęciu szwów dbaj o bliznę, delikatne rozcieranie wzdłuż i wszerz, skóra ma się ruszać, rozluźnij też przód uda i pasmo biodrowo piszczelowe, wtedy łatwiej o wyprost
Jak już masz zgodę, dokładamy mosty biodrowe, izometryczne zginacze uda, odwodzenie na boku z gumą, wolno i czysto, bez bujania, kontrola kolana
Balans od początku: przenoszenie ciężaru na dwie nogi, potem na operowaną z podparciem, stojąc przy blacie, krótkie serie, oczy patrzą prosto, kolano nie ucieka do środka
ja po szyciu łąkotki miałem inaczej, więc porównania średnie, ale spokój robi robotę
ja robiłam gumy codziennie po pracy, takie niebieskie, powoli i bez szarpania, serio pomaga na kolanko
Możesz dać delikatny taping na rzepkę i bliznę, ale to dodatek, nie zamiast ćwiczeń, lepiej jak naklei ktoś ogarnięty
Na siłowni na początku unikaj wyprostów na maszynie, lepsze są przysiady przy ścianie i step up, czasem stosuję lekkie opaski uciskowe do ćwiczeń, ale tylko pod okiem fachury
Przy obrzęku lekki masaż limfatyczny całej nogi, od stopy do uda, bez wjeżdżania w świeżą bliznę, często przynosi ulgę po dniu chodzenia
nie lekceważ głowy, strach przed ucieczką kolana minie z czasem i dobrymi nawykami, filmik z ładnym krokiem bardzo pomaga
Bieganie zwykle najwcześniej 12–16 tydzień po zgodzie fizjo, najpierw marszobieg na miękkim, metronom na kadencji, zero bólu i brak opuchlizny dzień później to warunek