rehabilitacja po zerwaniu więzadła w kolanie

Cześć, tydzień po rekonstrukcji ACL w prawym kolanie, szukam prostych wskazówek co ćwiczyć w domu, kiedy zejść z kul i czego unikać, bo trochę panikuję

123 polubienia

Na starcie priorytet to pełny wyprost, kontrola obrzęku i spokojny chód na kulach zgodnie z zaleceniem lekarza, rób delikatne napinanie uda, ślizgi piętą, unoszenie nogi na prosto, mobilizację rzepki, chłodzenie i elewację, nie podkładaj poduszki pod kolano

6 polubień

Dzięki @expertstrong_pl, robię ślizgi i napinam udo, ale wyprost do zera kłuje z przodu, normalne, i jak z wchodzeniem po schodach, bo mam ich sporo w pracy

3 polubienia

Tak, uczucie kłucia bywa na początku, ale walcz o wyprost, rób wiszenie na brzuchu z nogą poza łóżko, oparcie pięty na krześle z delikatnym dociskiem, masaż blizny i ruch rzepki w górę–dół, zamknięte łańcuchy: półprzysiady 0–60 stopni, przesuwanie ściany, step-up niski, unikaj siadu wymachowego na maszynie na początku, oceny typu test Lachmana i pivot shift zostaw specjaliście

13 polubień

u mnie pomogło 20 minut noga do góry po każdym ćwiczeniu, zimny żel i spokojny oddech, bez nerwów

15 polubień

nie przesadzajcie z lodem, ważniejszy ruch i napięcia izo, lód tylko gdy naprawdę puchnie i boli

10 polubień

Dawkuj prosto: co godzinę 10x mocne napięcie uda po 5 sekund, 3–5 serii ślizgów piętą, 2x dziennie 10–15 minut wiszenie na wyprost, 2 minuty mobilizacja rzepki, od kul odchodź dopiero gdy krok jest równy i bez utykania

11 polubień

u mnie zejście z dwóch kul po 10 dniach, potem tydzień jedna, ale każdy ma inaczej, słuchaj kolana i fizjo, lepiej wolniej niż za szybko

11 polubień

Schody z kulami prosto: w górę najpierw zdrowa noga, potem operowana i kule, w dół pierwsze kule z operowaną, za nią zdrowa, trzymaj poręcz i nie spiesz się

1 polubienie

nie startuj do biegania zanim kolano nie ufa

6 polubień

Po zdjęciu szwów dbaj o bliznę, delikatne rozcieranie wzdłuż i wszerz, skóra ma się ruszać, rozluźnij też przód uda i pasmo biodrowo piszczelowe, wtedy łatwiej o wyprost

9 polubień

Jak już masz zgodę, dokładamy mosty biodrowe, izometryczne zginacze uda, odwodzenie na boku z gumą, wolno i czysto, bez bujania, kontrola kolana

3 polubienia

Balans od początku: przenoszenie ciężaru na dwie nogi, potem na operowaną z podparciem, stojąc przy blacie, krótkie serie, oczy patrzą prosto, kolano nie ucieka do środka

5 polubień

ja po szyciu łąkotki miałem inaczej, więc porównania średnie, ale spokój robi robotę

15 polubień

ja robiłam gumy codziennie po pracy, takie niebieskie, powoli i bez szarpania, serio pomaga na kolanko

7 polubień

Możesz dać delikatny taping na rzepkę i bliznę, ale to dodatek, nie zamiast ćwiczeń, lepiej jak naklei ktoś ogarnięty

5 polubień

Na siłowni na początku unikaj wyprostów na maszynie, lepsze są przysiady przy ścianie i step up, czasem stosuję lekkie opaski uciskowe do ćwiczeń, ale tylko pod okiem fachury

2 polubienia

Przy obrzęku lekki masaż limfatyczny całej nogi, od stopy do uda, bez wjeżdżania w świeżą bliznę, często przynosi ulgę po dniu chodzenia

10 polubień

nie lekceważ głowy, strach przed ucieczką kolana minie z czasem i dobrymi nawykami, filmik z ładnym krokiem bardzo pomaga

4 polubienia

Bieganie zwykle najwcześniej 12–16 tydzień po zgodzie fizjo, najpierw marszobieg na miękkim, metronom na kadencji, zero bólu i brak opuchlizny dzień później to warunek

10 polubień